Keuken inspiratie

10 Dingen die je nooit in de vaatwasser moet doen


De meeste mensen doen alles in de vaatwasser, wel zo makkelijk. Maar wist jij dat er dingen zijn die je nooit in de vaatwasser moet doen? Op deze pagina vind je een lijst met 10 dingen die je beter met de ouderwetse manier met de hand kunt afwassen. Kijk snel verder!

10 dingen die je nooit in de vaatwasser moet doen

De vaatwasser is het werkpaard van de keuken. De vaat gaat er vuil in en komt er schoon weer uit – dag na dag. De meeste mensen kunnen dan ook niet zonder – ze zouden zich verloren voelen zonder hun inbouw vaatwasser. Vanwege de intensiteit van het wassen zijn er echter bepaalde voorwerpen die je nooit in de vaatwasser mag schoonmaken. Of het nu door de vochtigheid of het afwasmiddel komt, op de een of andere manier zullen deze items schade oplopen, of erger nog, kunnen de vaatwasser zelf beschadigen!

Heb jij een nieuwe inbouw vaatwasser gekocht, en wil je daar zuinig op jouw spullen? Hieronder vind je daarom een lijst met tien dingen die je nooit in de vaatwasser moet doen.

1. Scherpe messen

Natuurlijk kun je je botermessen in de vaatwasser doen, maar dat is een heel ander verhaal als het gaat om je dure scherpe messen. Je kunt aan elke chefkok vragen of zij hun messen in de vaatwasser doen. Het antwoord zal altijd ‘Nooit!’ zijn. Waarom? Vaatwasmiddel bevat sterke alkalische verbindingen, wat super schurend is, waardoor scherpe messen snel bot worden. Zelfs als in de instructies van de fabrikant staat dat het ok is om de messen in de vaatwasser te doen, blijft de veiligste gok om je scherpe messen met de hand te wassen.

scherpe messen vaatwasser

2. Hout

Snijplanken, houten lepels en messen met een houten handvat horen niet in de vaatwasser. Het hete water kan het vervormen, het wasmiddel kan het krassen en de droogcyclus kan het doen barsten. Veeg het in plaats daarvan gewoon af, was het met de hand in warm zeep en droog het onmiddellijk af.

3. Pannen met antiaanbaklaag

Ook pannen met een antiaanbaklaag kan je het beste met de hand wassen. Niet alleen nemen pannen veel plek in, de antiaanbaklaag kan ook worden beschadigd door de ernst van het vaatwasmiddel en de hoge temperaturen tijdens de droogcyclus. Als er iets anders in de vaatwasser in contact komt met je pan, kan dat ook de anti-aanbaklaag beschadigen.

4. Aluminium kookgerei en schalen

Zowel aluminium kookgerei als aluminium schalen zullen verkleuren wanneer ze in de vaatwasser worden gewassen. Het metaal kan reageren met water en lucht in een proces dat oxidatie wordt genoemd, waardoor het dof en donker wordt. Als het aluminium niet is geanodiseerd, kan het agressieve reinigingsmiddel zelfs putjes en corrosie veroorzaken. En wat nog erger is, is dat ook op andere dingen in de vaatwasser kan afgeven.

5. Gietijzer

Kook jij weleens met gietijzeren pannen? Denk erom dat je deze nooit in de vaatwasser moet doen! Je weet dat het lang kan duren om een antiaanbaklaag op gietijzer op te bouwen. De vaatwasser zorgt er niet alleen de antiaanbaklaag binnen no time verloren gaat, het gietijzer zal ook kwetsbaar worden voor roest. Spoel je gietijzeren pan met heet water af en gebruik een zachte spons om vastzittend voedsel te verwijderen. Droog het daarna direct af met een theedoek om het goed gekruid en roestvrij te houden.

gietijzeren pan vaatwasser

6. Raspen

Ook raspen kan je beter met de hand wassen. Vanwege de velen gaten wordt een rasp nooit goed schoon in de vaatwasser. De scherpen randen kunnen bovendien de plastic coating op de rekken van de vaatwasser beschadigen, waardoor je kans hebt op roestvorming. Was daarom raspen zorgvuldig met de hand voor de beste resultaten en om de vaatwasser te beschermen.

7. Plastic

Tenzij specifiek aangeduid als vaatwasmachinebestendig, bestaat de kans dat plastic kan smelten in de vaatwasser, veroorzaakt door de extreme water- en luchttemperaturen. Zelfs als het technisch vaatwasmachinebestendig is, loopt het plastic dat continu in een vaatwasser wordt geplaatst, het risico zijn stevigheid na verloop van tijd te verliezen. Denk aan de afhaalbakjes en yoghurtbakjes die je graag als tupperware gebruikt om je etensrestjes in te bewaren – was deze gewoon met de hand af. Daarnaast zal je merken dat plastic borden, bekers en kommen nooit goed droog worden in de vaatwasser. Plastic blijft relatief koel, waardoor de resterende druppels niet in de lucht verdampen, maar op het oppervlakte blijven.

8. Alles met een label

Plaats geen potten en flessen met een label in de vaatwasser. Die kleine stukjes papier en lijm kunnen je afvoer verstoppen, dus zorg ervoor dat je ze met de hand wast of in ieder geval eerst de labels verwijdert. Hetzelfde geldt voor servies of bestek met vastgelijmde handvatten. Door de hitte kan de lijm smelten en kunnen de handvatten losraken.

9. Koperen pannen

Koper is gevoelig voor aanslag en de barre omstandigheden van de vaatwasser kunnen uiteindelijk de glans van je mooie koperen potten en pannen bederven. Aangezien ze vrij duur zijn, is het dus beter om alle koperen pannen en potten met de hand te wassen.

koperen pan vaatwasser

10. Alles wat geïsoleerd is

Reismokken, geïsoleerde koffiebekers en thermosbekers zijn tegenwoordig erg populair, omdat ze jouw drankjes lekker warm houden. Om ervoor te zorgen dat dit goed blijft werken? Zorg er dan voor dat je deze gewoon met de hand wast in plaats van in de vaatwasser. De hoge temperatuur van de was kan de isolatielaag beschadigen, waardoor er water ertussen blijft zitten.

Bekijk ook:
10x Tips voor het inrichten van de bijkeuken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam