DIY

Hoe kan je leidingen wegwerken? 5x Tips!


leidingen wegwerken tips

In de meeste nieuwbouwwoningen zijn alle leidingen (gas, elektriciteit en water) in huis netjes in de vloer of achter de muren weggewerkt, waardoor ze niet zichtbaar zijn. In oude woningen zijn die lelijke leidingen van de CV ketel of de radiatoren vaak wel zichtbaar. Die zie je niet alleen in het toilet of badkamer, maar ook in de woonkamer, keuken en slaapkamer. Sommigen vinden dat geen probleem, maar er zijn ook heel veel mensen die zich er mateloos aan storen. Gelukkig zijn er manieren om die leidingen weg te werken, zodat ze een stuk minder opvallen, of zelfs helemaal niet meer zichtbaar zijn. Wil jij de leidingen in jouw huis verbergen? Met onderstaande tips kan je heel eenvoudig alle leidingen wegwerken. Succes!

1. Wegwerken in de muur

Alle leidingen die zichtbaar zijn, vind je langs de muur, net boven de vloer of net onder het plafond. De meest nette oplossing is om de leidingen in de muur weg te werken. Deze manier van leidingen wegwerken wordt ook wel frezen genoemd. Met een freesmachine maak je een gleuf in de muur, waar je vervolgens de desbetreffende leidingen in verplaatst. Als je een beetje handig bent, zou je dit zelf kunnen doen. Wil je zéker weten dat het goed gebeurt, dan zou je daar een vakman voor in kunnen schakelen. Tot slot dient de gleuf dichtgemaakt worden met plamuur. Een likje verf erover heen, en de leidingen zijn netjes in de muur weggewerkt.

leidingen wegwerken in muur

2. Ombouw maken

Leidingen wegwerken in de muur is het meest netjes, maar vergt ook het meeste arbeid en kosten. Heb je daar geen zin in? Dan zou je de leidingen ook kunnen wegwerken door er een ombouw omheen te maken. Dit kan met verschillende soorten materialen, zoals gipsplaten of MDF. Daarna kan de ombouw netjes gemaakt worden, door het te stuken, te verven, te behangen of te betegelen. De ombouw is wel zichtbaar, maar de leidingen niet meer. Het voordeel van deze methode, is dat je de leiding niet hoeft te ver plaatsen.

leidingen wegwerken ombouw maken

3. Zetwerk gebruiken

Een ombouw zou je ook volledig op maat kunnen laten maken. Dat wordt ook wel een zetwerk genoemd. Zetwerken worden op maat gemaakt van sterk materiaal, zoals roestvrijstaal of aluminium. Deze u-vormige profielen plaats je rondom de leidingen, zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Daarna kan je het geheel netjes wegwerken, door het te stuken en te verven.

leidingen wegwerken zetwerk

4. Hoge plinten

Wil je leidingen wegwerken die zich net boven de vloer bevinden, aan de onderkant van de muren. De mooiste en meest eenvoudige manier om dat te doen is met behulp van plinten. Er zijn plinten verkrijgbaar met een holle binnenkant, waarmee de leidingen weggewerkt kunnen worden. Na het plaatsen van de hoge plinten, zie je helemaal niets meer over van de leidingen.

leidingen wegwerken hoge plinten

5. Verven in dezelfde kleur als de muur of plafond

De meest eenvoudige en budgetvriendelijke manier om leidingen te verbergen is door de leidingen te verven in dezelfde kleur als de muur of het plafond. Stel dat je een zichtbare leidingen hebt aan een groene muur, verf de leiding dan met exact hetzelfde groene verf als de muur. Daarmee wordt de leiding als het ware gecamoufleerd, en zal het een stuk minder opvallen. Het is natuurlijk minder netjes dan bovenstaande methodes, maar het is wel het meest eenvoudig en goedkoop. Dit zou bijvoorbeeld de beste oplossing kunnen als je de leidingen wilt wegwerken in een tijdelijke huurwoning of een studentenkamer.

leidingen wegwerken verven

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam