DIY

Hoe kan je leidingen wegwerken? 5x Tips!


Wil jij die lelijke leidingen wegwerken in je huis, maar je hebt nog geen idee wat de beste manier is? In dit artikel geven we je 5 tips waarmee je aan de slag kunt gaan. Kan je niet wachten? Kijk dan snel verder. Heel veel succes!

leidingen wegwerken tips

In de meeste nieuwbouwwoningen zijn alle leidingen (gas, elektriciteit en water) in huis netjes in de vloer of achter de muren weggewerkt, waardoor ze niet zichtbaar zijn. In oude woningen zijn die lelijke leidingen van de CV ketel of de radiatoren vaak wel zichtbaar. Die zie je niet alleen in het toilet of badkamer, maar ook in de woonkamer, keuken en slaapkamer. Sommigen vinden dat geen probleem, maar er zijn ook heel veel mensen die zich er mateloos aan storen. Gelukkig zijn er manieren om die leidingen weg te werken, zodat ze een stuk minder opvallen, of zelfs helemaal niet meer zichtbaar zijn. Wil jij de leidingen in jouw huis verbergen? Met onderstaande tips kan je heel eenvoudig alle leidingen wegwerken. Succes!

1. Wegwerken in de muur

Alle leidingen die zichtbaar zijn, vind je langs de muur, net boven de vloer of net onder het plafond. De meest nette oplossing is om de leidingen in de muur weg te werken. Deze manier van leidingen wegwerken wordt ook wel frezen genoemd. Met een freesmachine maak je een gleuf in de muur, waar je vervolgens de desbetreffende leidingen in verplaatst. Als je een beetje handig bent, zou je dit zelf kunnen doen. Wil je zéker weten dat het goed gebeurt, dan zou je daar een vakman voor in kunnen schakelen. Tot slot dient de gleuf dichtgemaakt worden met plamuur. Een likje verf erover heen, en de leidingen zijn netjes in de muur weggewerkt.

Wat erg belangrijk is om te weten dat het frezen van gleuven in de muur een precieze klus is. Het vereist enige vaardigheid en ervaring om de gleuven op de juiste diepte en breedte te maken, zonder de muur te beschadigen. Als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden, is het beter om een professional in te schakelen.

Bovendien is het belangrijk om te weten welke leidingen er in de muur lopen voordat je begint met frezen. Je wilt immers niet per ongeluk door een waterleiding of elektriciteitskabel heen frezen. Je kunt dit laten controleren door een loodgieter of elektricien, of gebruik maken van een leidingzoeker.

Een andere belangrijke overweging bij het wegwerken van leidingen in de muur is de toegankelijkheid. Als er later iets aan de leidingen gerepareerd of vervangen moet worden, kan het lastig zijn om erbij te komen als ze in de muur zijn weggewerkt. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de plek waar je de leidingen wilt wegwerken.

Ten slotte is het belangrijk om te overwegen hoe je de gleuven in de muur weer dichtmaakt. Het is belangrijk om hierbij gebruik te maken van geschikt vulmiddel en afwerkmateriaal, zodat het resultaat er netjes uitziet en de gleuven stevig gedicht worden. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de droogtijd van het vulmiddel voordat je gaat schilderen.

Al met al kan het wegwerken van leidingen in de muur een goede oplossing zijn voor het creëren van een nette en opgeruimde uitstraling in huis. Maar het is wel een klus die precisie en planning vereist, en waarbij het inhuren van een professional aan te raden kan zijn.

leidingen wegwerken in muur

2. Ombouw maken

Leidingen wegwerken in de muur is het meest netjes, maar vergt ook het meeste arbeid en kosten. Heb je daar geen zin in? Dan zou je de leidingen ook kunnen wegwerken door er een ombouw omheen te maken. Dit kan met verschillende soorten materialen, zoals gipsplaten of MDF. Daarna kan de ombouw netjes gemaakt worden, door het te stuken, te verven, te behangen of te betegelen. De ombouw is wel zichtbaar, maar de leidingen niet meer. Het voordeel van deze methode, is dat je de leiding niet hoeft te ver plaatsen.

Een ombouw is een kastje of koker om de leidingen heen, waardoor de leidingen niet meer zichtbaar zijn. Het maken van een ombouw kan een goed alternatief zijn voor het wegwerken van leidingen in de muur, omdat het minder arbeidsintensief is en minder kosten met zich meebrengt.

Om een ombouw te maken, moet je allereerst bepalen waar je de ombouw wilt plaatsen en hoe groot deze moet zijn. Meet de afmetingen van de leidingen en voeg hier voldoende ruimte aan toe, zodat de leidingen niet knellen. Houd er ook rekening mee dat je de ombouw moet kunnen openen om toegang tot de leidingen te krijgen als dat nodig is.

Vervolgens kun je kiezen welk materiaal je wilt gebruiken om de ombouw te maken. Gipsplaten en MDF zijn veelvoorkomende materialen voor het maken van een ombouw. Gipsplaten zijn gemakkelijk te bewerken en te schilderen, terwijl MDF een gladde afwerking heeft en dus minder afwerking nodig heeft.

Als je de ombouw hebt geplaatst, kun je deze afwerken op een manier die past bij de rest van de ruimte. Je kunt de ombouw stuken, verven, behangen of betegelen. Houd er rekening mee dat sommige afwerkingen, zoals betegelen, meer arbeid en kosten met zich meebrengen dan andere afwerkingen.

leidingen wegwerken ombouw maken

3. Zetwerk gebruiken

Een ombouw zou je ook volledig op maat kunnen laten maken. Dat wordt ook wel een zetwerk genoemd. Zetwerk is een op maat gemaakte metalen ombouw, vaak gemaakt van materialen zoals aluminium of roestvrij staal. Het wordt op maat gemaakt voor de specifieke leidingen die je wilt wegwerken. Het zetwerk kan worden gebogen in verschillende vormen en maten om perfect om de leidingen te passen. Het is ook erg duurzaam en kan lang meegaan zonder onderhoud.

Zetwerk is een goede oplossing als je op zoek bent naar een strakke, minimalistische look in je huis. Het kan goed werken in moderne, industriële of minimalistische interieurs. Het zetwerk is een stijlvol alternatief voor traditionele ombouwen en kan de leidingen volledig uit het zicht houden.

Het gebruik van zetwerk om leidingen weg te werken vereist meestal professionele hulp. Het is belangrijk om een professionele fabrikant te vinden die ervaring heeft met het produceren van zetwerk voor leidingen en die ervoor kan zorgen dat het zetwerk precies past bij de specifieke leidingen die je wilt verbergen.

Het proces begint met het meten van de leidingen die je wilt verbergen. Vervolgens maakt de fabrikant het zetwerk op maat, waarbij ze het materiaal op de juiste manier buigen en snijden om het perfect om de leidingen te passen. Het zetwerk wordt dan op de juiste manier geïnstalleerd rond de leidingen en kan worden afgewerkt met behulp van stucwerk en verf.

Het zetwerk is vaak duurder dan traditionele ombouwen, maar kan op de lange termijn een duurzamere oplossing zijn. Het is ook belangrijk op te merken dat het gebruik van zetwerk een oplossing is die zich voornamelijk richt op het verbergen van de leidingen, en niet zozeer op het gebruik van de ruimte om extra opbergruimte te creëren.

Als je op zoek bent naar een strakke, minimalistische look in je huis, kan het gebruik van zetwerk om leidingen weg te werken een goede oplossing zijn. Het is wel belangrijk om professionele hulp in te schakelen en de extra kosten en arbeid in overweging te nemen.

leidingen wegwerken zetwerk

4. Hoge plinten

Hoge plinten zijn niet alleen een praktische oplossing om leidingen weg te werken, maar kunnen ook bijdragen aan de uitstraling van je interieur. Hoge plinten zorgen namelijk voor een luxe en klassieke uitstraling in huis.

Het is belangrijk om de juiste hoogte van de plinten te kiezen, zodat de leidingen erachter volledig worden bedekt. Meet daarom zorgvuldig de hoogte van de leidingen op en kies vervolgens een passende plinthoogte. Hoge plinten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en stijlen, dus er is altijd wel een geschikte plint te vinden die bij jouw interieur past.

Het plaatsen van hoge plinten is relatief eenvoudig en kan vaak zelf worden gedaan. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond, zoals een gladde muur, voordat je begint met het plaatsen van de plinten. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede bevestiging van de plinten, zodat deze stevig vast blijven zitten en niet loslaten.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met eventuele toekomstige reparaties of aanpassingen aan de leidingen. Zorg ervoor dat de plinten gemakkelijk verwijderbaar zijn, zodat je indien nodig de leidingen weer gemakkelijk kunt bereiken.

leidingen wegwerken hoge plinten

5. Verven in dezelfde kleur als de muur of plafond

De meest eenvoudige en budgetvriendelijke manier om leidingen te verbergen is door de leidingen te verven in dezelfde kleur als de muur of het plafond. Stel dat je een zichtbare leidingen hebt aan een groene muur, verf de leiding dan met exact hetzelfde groene verf als de muur. Daarmee wordt de leiding als het ware gecamoufleerd, en zal het een stuk minder opvallen. Het is natuurlijk minder netjes dan bovenstaande methodes, maar het is wel het meest eenvoudig en goedkoop. Dit zou bijvoorbeeld de beste oplossing kunnen als je de leidingen wilt wegwerken in een tijdelijke huurwoning of een studentenkamer.

Hoge plinten zijn niet alleen een praktische oplossing om leidingen weg te werken, maar kunnen ook bijdragen aan de uitstraling van je interieur. Hoge plinten zorgen namelijk voor een luxe en klassieke uitstraling in huis.

Het is belangrijk om de juiste hoogte van de plinten te kiezen, zodat de leidingen erachter volledig worden bedekt. Meet daarom zorgvuldig de hoogte van de leidingen op en kies vervolgens een passende plinthoogte. Hoge plinten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en stijlen, dus er is altijd wel een geschikte plint te vinden die bij jouw interieur past.

Het plaatsen van hoge plinten is relatief eenvoudig en kan vaak zelf worden gedaan. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond, zoals een gladde muur, voordat je begint met het plaatsen van de plinten. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede bevestiging van de plinten, zodat deze stevig vast blijven zitten en niet loslaten.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met eventuele toekomstige reparaties of aanpassingen aan de leidingen. Zorg ervoor dat de plinten gemakkelijk verwijderbaar zijn, zodat je indien nodig de leidingen weer gemakkelijk kunt bereiken.

leidingen wegwerken verven

Bekijk ook:
TV kabels wegwerken doe je zo!
Verwarmingsbuizen wegwerken doe je zo!
10x Kabels wegwerken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam