DIY

Verwarmingsbuizen wegwerken doe je zo!


Wil je die lelijke verwarmingsbuizen wegwerken, maar je hebt geen idee hoe je dit het beste kunt doen? Geen probleem, op deze pagina vind je de beste tips en ideeën, waarmee je direct aan de slag om die verwarmingsbuizen weg te werken en voorgoed te verbergen!

verwarmingsbuizen wegwerken

Hoewel er steeds meer mensen vloerverwarming hebben, hebben de meeste mensen nog steeds radiatoren in huis. En als je radiatoren in huis hebt, dan heb je natuurlijk ook te maken met lelijke verwarmingsbuizen. In nieuwe woningen zijn ze mooi weggewerkt in de muur, vloer of plafond, maar in oudere woningen zijn de meeste lelijke verwarmingsbuizen nog gewoon in het zicht. Voor sommigen is dat geen probleem, maar de meeste mensen irriteren zich daar mateloos aan, omdat ze een afbreuk vormen voor de rest van je mooie interieur.

Herkenbaar? Verwarmingsbuizen wegwerken kan je op verschillende manieren doen. Om je bij deze klus te helpen, vind je hieronder de beste tips en praktische ideeën, waarmee jij die lelijke verwarmingsbuizen voor eens en altijd kunt verbergen – of het nou gaat om de woonkamer, slaapkamer, keuken, toilet of badkamer. Succes!

1. In de muur

Als je een stenen of betonnen muur hebt, waar verwarmingsbuizen langs lopen, kan je die verwarmingsbuizen ook in de muur wegwerken. Hoewel dit het mooist en super strak is, kost dit ook het meest. Niet alleen in geld, maar ook in arbeid. Je moet namelijk een gleuf maken in de betonnen of stenen muur, ook wel frezen genoemd, waar de leidingen in verwerkt kunnen worden. Het frezen is op zich niet een groot probleem, omdat je dat vrij eenvoudig kunt doen met een freesmachine. Het probleem is dat je de leidingen en verwarmingsbuizen ook moet verleggen. Vervolgens moeten de gleuven dichtgemaakt worden, en de muur weer opnieuw afgewerkt worden. En deze klus kan natuurlijk niet iedereen, en is daarom een beter idee om dit door een professionele loodgieter te laten doen.

verwarmingsbuizen wegwerken-muur

2. Voorzetwand

Voorzetwanden worden meestal geplaatst om de warmte-en geluidsisolatie van een ruimte te verbeteren. Maar een voorzetwand plaatsen kan ook een goed idee zijn als je lelijke verwarmingsbuizen wilt wegwerken, bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer. Er zijn verschillende manieren om een voorzetwand te plaatsen. Zo kan je het lijmen tegen je bestaande wand, je kunt kiezen voor Cellenbetonblokken of hennepblokken, maar de beste manier waarmee je ook verwarmingsbuizen kunt wegwerken is met behulp van een draagconstructie van hout of metaal, die je vervolgens afwerkt met houten of gipsplaten.

verwarmingsleidingen wegwerken voorzetwand

3. Ombouw maken met hout

Een veel gebruikte manier om verwarmingsbuizen weg te werken, is door een ombouw met hout te bouwen rondom de leidingen van de radiatoren. Om de buizen worden rechte stukken hout geplaatst, waardoor er effectief een doos omheen wordt gevormd. Door de ombouw in dezelfde kleur te schilderen als je muren of plint, zal het minimalistisch zijn en daardoor minder opvallen.

Hoewel dit een goedkope en gemakkelijke oplossing is, kan een ruimte door middel van dergelijke ombouwen kleiner lijken. Veel mensen houden ook niet van het onhandige uiterlijk van ombouwde leidingen, zelfs als het gaat om een strak afgewerkte en minimalistische ombouw.

verwarmingsbuizen wegwerken hout

4. Koof

Een koof is ook een vorm van ombouw. Het verschil is dat een koof vaak wordt gemaakt van plaatmateriaal, zoals gisplaten, mdf of multiplex. Afhankelijk van hoe groot en dik de koof is, heb je wel of geen raamwerk nodig, vaak gebouwd van houten latten of metalen studs. Nadat de koof is gebouwd, wordt het soms gestuukt en geverfd, zodat het een mooi geheel vormt met de vloer of het plafond. Ook dit is dus een manier om lelijke verwarmingsleidingen weg te werken en te verbergen. Dit kan zowel langs de vloer, langs de muur als boven langs het plafond. En de koof kan rechthoekig zijn, maar ook mooi rond afgewerkt worden zoals in onderstaande foto.

verwarmingsbuizen wegwerken koof

5. Zetwerk

Naast een ombouw die je bijvoorbeeld zelf kunt maken van hout, kan je ook voor zetwerk kiezen. Zetwerk is wordt op maat gemaakt van sterk materiaal zoals aluminium of RVS. Vaak zijn het u-vormige profielen die rondom leidingen of verwarmingsbuizen kunt plaatsen. Voor een strakke en afgewerkte look, kan het zetwerk gestuukt en geverfd worden.

verwarmingsbuizen wegwerken zetwerk

6. Plinten

Een andere methode om lelijke verwarmingsbuizen te verbergen is het plaatsen van speciaal aangepaste plinten die geschikt zijn voor leidingen. Deze manier is vooral een goed idee de verwarmingsbuizen onderin langs de muur lopen. Dit type plint heeft een verzonken gedeelte aan de achterkant waardoor de plint vlak tegen de muur kan worden geplaatst en het leidingwerk afdekt. Als je al van plan was om plinten te installeren, dan kan het nemen van dergelijke plinten een eenvoudige en goedkope oplossing voor dit probleem zijn.

verwarmingsbuizen wegwerken plinten

7. Omhulsel

Een van de meest eenvoudige en goedkope manieren om de koperen verwarmingsbuizen die op je radiator zijn aangesloten weg te werken, is door speciale omhulsels te installeren. Deze worden ook wel buismanchetten genoemd – dit soort omhulsels passen eenvoudig over de koperen leidingen en geven een mooi gevoel van volledigheid aan elke radiator. Voor de meest aantrekkelijke look is het altijd het beste om omhulsels te kopen die dezelfde kleur hebben als de radiator. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren, zoals wit, koper, zwart, rvs, noem maar op.

verwarmingsbuizen wegwerken omhulsel

8. Verven

De meest goedkope en eenvoudige manier om lelijke radiatorbuizen te ‘verbergen’ is door ze te verven in de kleur van de muur. Ze blijven weliswaar nog steeds zichtbaar, maar zijn een stuk minder opvallen. Je kunt dit op dezelfde manier doen als het schilderen van radiatoren, en zolang je een van de beste radiatorverven gebruikt die hittebestendig is, kan dit een goed idee zijn voor bijvoorbeeld studentenkamers of huurwoningen.

verwarmingsbuizen wegwerken verven

9. Gordijnen

Een veel voorkomende plek waar je te maken hebt met zichtbare lelijke verwarmingsbuizen, zijn in hoeken van kamers – de buizen lopen van het plafond naar de vloer, en onderaan lopen ze vervolgens langs de muur net boven de vloer door naar een andere kamer. Een eenvoudige manier om die verticale verwarmingsbuizen in de hoek van je kamer te verbergen, is door middel van gordijnen. Raamdecoratie heb je sowieso nodig. Naast dat gordijnen erg mooi kunnen zijn, bieden ze ook verschillende voordelen. En het is dus ook een manier voor het wegwerken van verwarmingsbuizen.

verwarmingsbuizen verwijderen gordijnen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam