DIY

5x Soorten houten platen


Als je een bekende bouwmarkt binnenloopt, dan zie je bij de houten platen afdeling ontzettend veel verschillende soorten houten platen. De meeste mensen herkennen wel de bekende platen, zoals multiplex en MDF. Maar er zitten ook een aantal andere soorten platen bij, waarvan de meesten niet weten wat voor houten platen het zijn, laat staan waar ze voor gebruikt worden. Heel veel soorten lijken bovendien heel erg op elkaar, waardoor het nóg lastiger is om het juiste plaatmateriaal te kiezen voor jouw klus. Daarom bespreken wij hieronder de vijf meest bekende soorten houten platen. Handig!

soorten houten platen

Underlayment vloeren, wanden en kast, met roze geverfde schuifdeuren van MDF.

1. Multiplex

We beginnen met de meest bekende naam, namelijk multiplex. Multiplex is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende houten platen, allemaal gekenmerkt door verschillende lagen hardhout of zachthout. Het verschil tussen deze twee herken je meestal aan de noesten. Zachthouten multiplex platen hebben over het algemeen meer noesten dan hardhouten multiplex platen. De hardhouten platen zijn wat steviger, en worden daarom vaak gebruikt voor het maken van meubels. Daarnaast kan je multiplex ook gebruiken voor ondervloeren of scheidingswanden.

soorten houten platen multiplex

2. Underlayment

Underlayment platen lijken heel erg op multiplex platen. Het verschil is dat underlayment platen messing bevatten, ook wel bekend als tong of veer. Ze bevatten een groef, waarmee de underlayment platen mooi in elkaar gelegd kunnen worden. Het grote voordeel van underlayment, is dat ze uit een oneven aantal kruislings verlijmde fineerplaten bestaan. Hierdoor werken underlayment platen bijna niet, en zullen ze bijvoorbeeld niet barsten of scheuren.

soorten houten platen underlayment

3. OSB

OSB staat voor Oriented Strand Board. Het is opgebouwd uit verschillende lagen grove houtspaanders die met behulp van lijm met elkaar zijn verbonden. Ondanks dat OSB platen vrij licht zijn, zijn het hele sterker platen. Daarom worden deze platen vaak gebruikt voor wanden en vloeren. Maar tegenwoordig zie je ook dat OSB platen ook in het interieur worden gebruikt, vanwege de stoere industriële uitstraling. Wanden, kasten, tafels, noem maar op.

soorten houten platen osb

4. MDF

MDF is ook een hele bekend soort plaat. Deze platen worden gemaakt door de platen met lijm onder hoge druk te persen. MDF staat dan ook voor Medium Density Fibreboard. Omdat het vervaardigd is uit houtstof, zijn deze platen eenvoudig te zagen en te frezen. Doordat MDF eenvoudig zijn te bewerken, worden er heel veel meubels met MDF gemaakt. Het zijn bovendien hele gladde platen, waardoor je de meubels ook in een leuke kleur kunt verven.

soorten houten platen mdf

5. Betonplex

Betonplex platen zijn super sterke platen, wat te danken is aan de epoxy toplaag van twee componenten kunsthars. Vroeger werden betonplex platen voornamelijk gebruikt om de bekisting van te maken voor het betonstorten. Maar dankzij de sterke eigenschappen van betonplex, wordt het tegenwoordig voor veel meer doeleinden gebruikt. Denk aan meubels en vloeren, maar er worden ook werkbladen van betonplex gemaakt. Het fijne van betonplex is dat het waterbestendig is. Je zou het dus ook prima voor een project in de tuin kunnen gebruiken.

soorten houten platen betonplex

Wat voor soort houten plaat heb ik nodig?

Hieronder hebben we een handig overzicht van deze soorten houten platen, zodat je kunt zien welke platen voor wat voor soort klussen ze binnen in huis en buiten in de tuin gebruikt kunnen worden.

Multiplex Underlayment OSB MDF Betonnplex
Dakbedekking onderlaag x x x
Vloeren egaliseren x x
Wanden , tussenmuurtjes en scheidingswanden x x x x
Wandbekleding in vochtige ruimtes x x x
Stompe deuren x
Schuifdeuren x
Bedbodem x
Meubelen x x x x
Tuinmeubelen x x x

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam