DIY

Ophangen zonder boren doe je zo!


Wil je iets ophangen zonder boren, zoals een schilderij, een lijst, een spiegel of een rek? Op deze pagina vind je de beste manieren om iets op te hangen, zonder dat je de muur hoeft te beschadigen. Lees snel verder!

ophangen zonder boren

Vroeger moest je wel schroeven of spijkers gebruiken om iets op te moeten hangen aan de muur. Maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat je liever niet de boormachine of hamer erbij wilt halen. Als je net je muur helemaal strak hebt gestuukt en geschilderd, dan is het natuurlijk zonde om er gelijk gaten in te boren. Één of twee gaten zijn nog te overzien, maar je hebt veel meer gaten nodig voor het maken van een hele collage van lijsten.

Soms is de muur waarop iets opgehangen moet worden gemaakt van een soort materiaal dat niet of minder geschikt is om te boren, zoals tegels of marmer. Het kan ook zijn dat de muur al eerder is beschadigd door het boren van gaten en dat je niet nog meer gaten in de muur wilt maken. Een andere reden is dat je iets tijdelijk wilt ophangen en daarom niet de moeite wil nemen om gaten te boren. Er zijn verschillende manieren om iets op te hangen zonder te boren. Wil jij ook een schilderij, lijst of iets anders ophangen zonder boren? Lees onze handige tips en wat je hier allemaal voor kunt gebruiken.

1. Zelfklevende strips

 

Één van de meest eenvoudige manier om iets op te hangen zonder te boren in de muur, is het gebruik van zelfklevende strips. Er zijn verschillende soorten zelfklevende strips van verschillende merken verkrijgbaar, zoals de Powerstrip strips van tesa®. Deze dubbelzijdige kleefstrips zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, en worden per 10 stuks geleverd. Elke strip kan maximaal 2kg dragen. Deze strips zijn niet alleen heel eenvoudig aan te brengen – ze zijn met net zoveel gemak weer te verwijderen van de muur, zonder dat je sporen achterlaat.

Zorg ervoor dat je genoeg strips gebruikt om het gewicht dat je wilt hangen te kunnen dragen. Laat de strips volgens de aanwijzingen op de verpakking enkele minuten tot uren drogen voordat je het object dat je wilt ophangen eraan hangt. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfklevende strips niet altijd even sterk zijn en dat ze niet geschikt zijn voor alle soorten oppervlakken of voor het ophangen van zwaardere objecten.

ophangen zonder boren zelfklevende strips

 

Hoe werkt het?

 1. Maak het oppervlak schoon met een doekje
 2. Bevestig de strips aan de achterkant van het object dat opgehangen moet worden. Druk het goed aan.
 3. Verwijder het plastic en plak het object aan de muur. Druk het goed aan, zodat het goed bevestigd blijft.

2. Zelfklevende spijkers

 

Wil je iets ophangen zonder boren van 1-2 kg? Dan zou je ook de zelfklevende spijkers van Tesa® kunnen gebruiken. Ze zijn wit van kleur, zijn gemaakt van kunststof, en ze doen het werk van een normale spijker. Er zijn ‘normale’ zelfklevende spijkers verkrijgbaar, maar je kunt ook kiezen voor verstelbare zelfklevende spijkers. Het grote voordeel is dat ze verstelbaar zijn, wat betekent dat je het object iets hoger of lager kunt ophangen, zonder dat je een nieuwe spijker hoeft te gebruiken. Ideaal dus als je bijvoorbeeld twee lijsten op exact dezelfde hoogte wilt ophangen.

Als je deze zelfklevende spijkers wilt kopen, is het belangrijk om te letten op het oppervlak waar je de objecten wilt ophangen – je hebt namelijk zelfklevende spijkers voor gevoelige oppervlakken zoals behang en pleisterwerk of voor tegels en marmer.

ophangen zonder boren verstelbare zelfklevende spijker

Hoe werkt het?

 1. Reinig het oppervlak met een stofvrije doek om ervoor te zorgen dat de optimale draagkracht mogelijk is.
 2. Verwijder het plastic en bevestig de strip met de blauw gekleurde kant aan op de muur. Zorg ervoor dat je het klevende gedeelte niet aanraakt. Druk het goed aan.
 3. Verwijder vervolgens het plastic van de voorkant van de strips. Bevestig de haak op de strips, en druk het goed aan.
 4. Gebruik je de verstelbare klevende strips, dan kan je de spijker op de gewenste hoogte bijstellen, door de spijker naar boven of naar beneden te schuiven.
 5. Hang het object op aan de spijker.

3. Zelfklevende schroeven

 

Wil je iets ophangen wat vrij zwaar is, zoals een grote lijst, schilderij of bijvoorbeeld een rek? Dan zou je zelfklevende schroeven kunnen gebruiken. Het idee is hetzelfde als de zelfklevende spijkers – het verschil is dat de zelfklevende schroeven zwaardere objecten kan dragen.

Tesa® heeft verschillende soorten zelfklevende schroeven, zoals de verstelbare zelfklevende schroeven met een draagkracht van 3 kg per schroef, of de klevende schroef voor steen en baksteen (verkrijgbaar in verschillende formaten en vormen) met een draagkracht van 5kg of 10 kg per schroef.

Hoe werkt het?

 1. Gebruik een borstel of droge doek om het oppervlak schoon te maken, zodat de spijker optimaal. kan hechten.
 2. Plak de zelfklevende schroef aan de muur.
 3. Breng de meegeleverde lijm aan via het grote gat van de schroef. Op die manier verspreidt de lijm zich gelijkmatig en zal de holtes opgevuld worden. Zodra de lijm uit het kleine gat komt, weet je dat het goed gelijkmatig is verspreid. Let op dat je de schroef niet aan hoeft te drukken na het vullen.
 4. Hang het gewenste object op aan de schroeven.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam