Planten

Kan je een olijfboom binnen plaatsen? Klik hier voor de beste tips!


Wil jij een mediterrane sfeer in huis creëren en overweeg je om een olijfboom binnen te plaatsen? In dit artikel delen we praktische tips voor het kiezen van de juiste soort olijfboom, het verzorgen van de boom en het decoreren van je interieur met deze mooie plant. Ontdek de voordelen van een olijfboom binnen en laat je inspireren door mooie voorbeelden.

olijfboom binnen

Een perfecte plek om binnen een olijfboom te plaatsen!


Olijfbomen zijn vaak te vinden in zonnige gebieden rondom de Middellandse Zee. Maar wist je dat je deze prachtige bomen ook binnenshuis kunt plaatsen? Een olijfboom binnen kan namelijk zorgen voor een unieke, mediterrane sfeer in je woonkamer, slaapkamer of keuken. En het goede nieuws is: het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt! In dit artikel delen we praktische tips en mooie inspiratievoorbeelden om jou te helpen bij het plaatsen van een olijfboom binnen in huis. Zo kun je optimaal genieten van de schoonheid en voordelen van deze bijzondere boom.

Over de olijfboom

Een olijfboom is een boom die behoort tot de familie van de olijven, ook wel bekend als Oleaceae. Deze boom is vooral bekend vanwege de olijven die eraan groeien, de vruchten die gebruikt worden voor het maken van olijfolie. De olijfboom is een groenblijvende boom met een kenmerkende stam en takken die vaak in kronkelige vormen groeien. De bladeren zijn langwerpig en smal van vorm, met een zilvergrijze kleur aan de onderkant en een donkergroene kleur aan de bovenkant.

Oorspronkelijk komt de olijfboom uit het Midden-Oosten en de omliggende gebieden, maar tegenwoordig wordt de boom ook gekweekt in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa, Noord-Afrika en Australië. De olijfboom kan wel honderden jaren oud worden en wordt dan ook vaak gezien als een symbool van kracht, wijsheid en vrede. Door zijn karakteristieke uiterlijk en symbolische waarde is de olijfboom een populaire boom om in tuinen te planten, maar ook binnen in huis als kamerplant.

De voordelen om een olijfboom binnen in huis te plaatsen

Zeg je mediterrane sfeer, dan zeg je olijfbomen. Deze prachtige bomen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar brengen ook vele voordelen met zich mee. Een olijfboom binnen is dé manier om de mediterrane sfeer naar jouw eigen huis te halen – van natuurlijke luchtzuivering tot een rustgevende werking en een decoratief element in je interieur:

 1. Natuurlijke luchtzuivering: Olijfbomen zijn in staat om de lucht in huis op een natuurlijke manier te zuiveren. De bladeren van de boom nemen vervuilende stoffen op en zetten deze om in zuurstof. Dit zorgt voor een schonere en gezondere lucht in huis.
 2. Verhoogt luchtvochtigheid: In de wintermaanden kan de lucht in huis droog worden door de centrale verwarming. Een olijfboom binnen kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen, waardoor je minder last hebt van droge lucht en droge huid.
 3. Rustgevende werking: De aanwezigheid van een olijfboom binnen kan een rustgevende werking hebben op je geest en lichaam. Het groen van de bladeren en de vorm van de boom hebben een ontspannende werking, waardoor je je beter kunt ontspannen en concentreren.
 4. Mediterraanse sfeer: Een olijfboom binnen kan zorgen voor een mediterrane sfeer in huis. Dit is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het kan ook een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand en je het gevoel geven alsof je even op vakantie bent.
 5. Decoratief: Een olijfboom binnen kan een echte eyecatcher zijn in je interieur. De kronkelige takken en zilvergroene bladeren hebben een prachtige uitstraling en kunnen dienen als decoratief element in je woonkamer, slaapkamer of keuken.
Een olijfboom in de woonkamer is altijd een goed idee!

Een olijfboom in de woonkamer is altijd een goed idee!

Welke soorten olijfbomen zijn geschikt voor binnen?

Er zijn vele soorten olijfbomen, maar niet alle soorten zijn geschikt om binnen te plaatsen. Zo zijn de meeste olijfbomen groot en snelgroeiend, waardoor ze niet geschikt zijn om binnenshuis te houden. Gelukkig zijn er ook kleinere varianten die wel geschikt zijn voor binnen. Hieronder hebben we de meest geschikte soorten olijfbomen voor binnen voor je op een rijtje gezet:

 1. Olea europaea ‘Leccino’: Dit is een compacte olijfboom met smalle bladeren. De boom groeit langzaam en wordt niet hoger dan 1,5 meter. Daarnaast is de boom goed bestand tegen droge lucht en is deze gemakkelijk te verzorgen.
 2. Olea europaea ‘Stromboli’: Dit is een andere geschikte soort olijfboom voor binnen. De boom heeft ook een compact formaat en groeit langzaam. De bladeren van de boom zijn groter dan die van de ‘Leccino’, wat zorgt voor een andere uitstraling.
 3. Olea europaea ‘Little Ollie’: Dit is een dwergvorm van de olijfboom die speciaal gekweekt is voor binnenshuis. De boom heeft kleine, ronde bladeren en blijft klein van formaat. Hierdoor is de boom gemakkelijk te verzorgen en past hij in vrijwel elk interieur.

Bij het kiezen van een geschikte olijfboom voor binnen is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en groeisnelheid van de boom. Kies voor een boom die niet hoger wordt dan 1,5 meter en langzaam groeit, zodat je lang van de boom kunt genieten.

Verzorging

Een olijfboom is een mooie aanwinst voor je interieur, maar vergt wel wat verzorging om gezond te blijven en mooi te groeien. Gelukkig is de verzorging van een olijfboom binnen niet heel ingewikkeld en kun je met een paar handige tips en trucs ervoor zorgen dat jouw boom er stralend bij staat:

Plaatsing

Zet de olijfboom bij een raam op het zuiden, oosten of westen, zodat hij voldoende licht krijgt. De boom heeft minimaal 4 uur direct zonlicht per dag nodig. Let er wel op dat de olijfboom niet te dicht bij een raam met direct zonlicht staat, dit kan namelijk zorgen voor verbranding van de bladeren.

De juiste plaatsing van de olijfboom binnen is essentieel voor de groei en gezondheid van de boom. Hieronder hebben we enkele tips voor de plaatsing van een olijfboom binnen op een rijtje gezet:

 1. Richting: Zet de olijfboom bij voorkeur bij een raam op het zuiden, oosten of westen. Hierdoor krijgt de boom voldoende licht en kan deze goed groeien.
 2. Direct zonlicht: De olijfboom heeft minimaal 4 uur direct zonlicht per dag nodig. Let er wel op dat de boom niet te dicht bij een raam met direct zonlicht staat, dit kan namelijk zorgen voor verbranding van de bladeren.
 3. Afstand tot raam: Houd ook rekening met de afstand tussen de olijfboom en het raam. Als de boom te dicht bij het raam staat, kan dit zorgen voor te veel hitte en droge lucht. Zorg voor minimaal 50 centimeter afstand tussen de boom en het raam.
 4. Luchtvochtigheid: De olijfboom heeft baat bij een hoge luchtvochtigheid. Plaats daarom een luchtbevochtiger in de buurt van de boom of zet een schaal met water naast de boom.
 5. Tocht vermijden: Zorg ervoor dat de olijfboom niet op een tochtige plek staat. Tocht kan namelijk zorgen voor uitdroging van de bladeren en de groei van de boom remmen.
Een kleine olijfboom als vensterbank decoratie.

Een kleine olijfboom is de ideale vensterbank decoratie.

Water geven

Geef de olijfboom regelmatig water, maar voorkom dat de wortels in het water blijven staan. De grond moet vochtig zijn, maar niet drijfnat. In de wintermaanden heeft de boom minder water nodig dan in de zomermaanden. Het geven van water aan een olijfboom binnen vergt enige aandacht om ervoor te zorgen dat de boom gezond blijft. Hieronder hebben we enkele tips voor het water geven van een olijfboom binnen op een rijtje gezet:

 1. Regelmatig water geven: Geef de olijfboom regelmatig water, bij voorkeur elke week. De grond moet vochtig zijn, maar niet drijfnat. Geef liever wat minder water dan te veel water.
 2. Voel aan de grond: Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg is door met je vingers aan de grond te voelen. Als de grond droog aanvoelt, geef dan water.
 3. Drainage: Zorg ervoor dat de pot waarin de olijfboom staat drainagegaten heeft, zodat het overtollige water weg kan lopen en de wortels niet in het water blijven staan.
 4. Water in de wintermaanden: In de wintermaanden heeft de olijfboom minder water nodig dan in de zomermaanden. Geef dan eens in de twee weken water.
 5. Kalkvrij water: Geef de olijfboom bij voorkeur kalkvrij water, dit voorkomt dat de wortels beschadigd raken.
Een schattig olijfboompje is een geweldige kamerplant voor binnen in huis.

Een schattig olijfboompje is een geweldige kamerplant voor binnen in huis.

Bemesting

Geef de olijfboom regelmatig voeding, bijvoorbeeld elke twee weken in de zomermaanden en elke maand in de wintermaanden. Gebruik hiervoor speciale voeding voor olijfbomen, die je kunt kopen bij een tuincentrum. Door de olijfboom binnen regelmatig te bemesten, voorzie je de boom van voldoende voedingsstoffen om gezond te blijven groeien en bloeien. Gebruik hiervoor speciale voeding voor olijfbomen en volg de aanwijzingen op de verpakking.

 1. Voeding: Geef de olijfboom regelmatig voeding, bij voorkeur elke twee weken in de zomermaanden en elke maand in de wintermaanden. Gebruik hiervoor speciale voeding voor olijfbomen, die je kunt kopen bij een tuincentrum.
 2. Dosering: Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de dosering van de voeding. Geef niet te veel voeding, dit kan de wortels beschadigen.
 3. Combineren: Combineer de voeding met water geven, zodat de voeding goed in de grond kan worden opgenomen.
 4. Winterstop: Stop in de wintermaanden met het bemesten van de olijfboom. De boom heeft dan minder voedingsstoffen nodig en kan zich beter richten op rust en herstel.
 5. Bladbemesting: Je kunt de olijfboom ook bemesten via de bladeren met een speciale bladbemesting. Deze vorm van bemesting is met name geschikt als de boom extra voedingsstoffen nodig heeft.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een olijfboom binnen. Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de groei van de boom en blijft deze mooi van vorm. Hieronder hebben we enkele tips voor het snoeien van een olijfboom binnen op een rijtje gezet:

 1. Tijdstip: Snoei de olijfboom in het voorjaar, bij voorkeur in maart of april. Op deze manier kan de boom in de zomermaanden weer goed groeien.
 2. Dode takken en bladeren: Knip de dode takken en bladeren weg met een snoeischaar. Dit voorkomt dat de boom ziektes of plagen ontwikkelt.
 3. Toppen van takken: Om de boom compact te houden, kun je de toppen van de takken afknippen. Hierdoor stimuleer je de groei van nieuwe zijtakken en wordt de boom voller van vorm.
 4. Uitdunnen: Haal eventueel ook enkele takken weg om de boom te laten uitdunnen. Dit zorgt voor meer licht en lucht in de boom, wat de groei bevordert.
 5. Geduld: Wees geduldig bij het snoeien van de olijfboom. De boom groeit langzaam, dus het kan even duren voordat je resultaat ziet van het snoeien.

Verpotten

Verpot de olijfboom indien nodig, bijvoorbeeld als de wortels uit de pot groeien. Gebruik hiervoor speciale potgrond voor olijfbomen en verpot de boom in het voorjaar.

 1. Tijdstip: Verpot de olijfboom in het voorjaar, bij voorkeur in maart of april. Op deze manier kan de boom in de zomermaanden weer goed groeien.
 2. Nieuwe pot: Kies een nieuwe pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot. Hierdoor heeft de olijfboom voldoende ruimte om te groeien.
 3. Potgrond: Gebruik speciale potgrond voor olijfbomen, deze bevat de juiste voedingsstoffen voor de boom.
 4. Voorbereiding: Maak de nieuwe pot schoon en leg onderin de pot een laagje hydrokorrels voor de drainage.
 5. Verpotten: Haal de olijfboom voorzichtig uit de oude pot en plaats deze in de nieuwe pot. Vul de pot aan met nieuwe potgrond en druk dit voorzichtig aan.
 6. Water geven: Geef de olijfboom na het verpotten voldoende water, zodat de nieuwe potgrond goed vochtig is.
Een grote olijfboom in een pot geeft elke ruimte een mediterrane sfeer.

Een grote olijfboom in een pot geeft elke ruimte een mediterrane sfeer.

Controleren op ziektes en plagen

Het is belangrijk om regelmatig de olijfboom binnen te controleren op ziektes en plagen om te voorkomen dat deze zich verder verspreiden. Hieronder hebben we enkele tips voor het controleren en behandelen van ziektes en plagen bij een olijfboom binnen op een rijtje gezet:

 1. Controleer regelmatig: Controleer de bladeren en takken van de olijfboom regelmatig op ziektes en plagen. Let hierbij vooral op verkleuringen, vlekken, gaten, spinsels en beestjes.
 2. Bestrijding: Indien er ziektes of plagen worden geconstateerd, is het belangrijk om snel te handelen. Raadpleeg hiervoor een tuincentrum voor de juiste behandeling.
 3. Natuurlijke bestrijding: Probeer bij voorkeur gebruik te maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Deze zijn minder schadelijk voor de boom en het milieu.
 4. Voorkomen: Voorkom dat de olijfboom besmet raakt door deze op de juiste manier te verzorgen en regelmatig te controleren. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende luchtvochtigheid en vermijd tocht.
 5. Geen gif: Gebruik geen gif om de ziektes of plagen te bestrijden. Dit kan de boom beschadigen en is bovendien schadelijk voor het milieu.

Door de olijfboom binnen regelmatig te controleren op ziektes en plagen en snel te handelen bij een besmetting, voorkom je dat de boom schade oploopt. Gebruik bij voorkeur natuurlijke bestrijdingsmiddelen en vermijd het gebruik van gif.

Bekijk ook:
Bonsai boom
Vijgenboom
Kamerlinde

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam