Badkamer inspiratie

Duurzame badkamer inrichten – 6x Tips!


Ga je een nieuwe badkamer inrichten? Of wil je de bestaande inrichting van je badkamer een update geven? En staat duurzaamheid bij jou hoog in het vaandel? Wij hebben de beste tips en ideeën voor de inrichting van een groene badkamer!

duurzame badkamer inrichten tips

Naast mooie producten voor de badkamer, kan je ook badkamer inspiratie opdoen bij Plieger. Zo kwamen we de “Go Green” trend tegen, die over de inrichting van een duurzame badkamer gaat – een trend die wij natuurlijk absoluut ook omarmen. Daarom willen we daar dieper op ingaan.

Een duurzame badkamer is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een rustgevende en gezonde ruimte in je huis zijn. Van het kiezen van milieuvriendelijke materialen tot het implementeren van energiebesparende oplossingen, er zijn tal van manieren om je badkamer te transformeren in een duurzaam toevluchtsoord. Wil jij ook een groene badkamer inrichten waar je zorgeloos van kunt genieten? In dit artikel delen we zes essentiële tips om je te helpen bij het ontwerpen van een badkamer die niet alleen stijlvol en functioneel is, maar ook bijdraagt aan een beter milieu.

1. Duurzame materialen

Bij het inrichten van een duurzame badkamer is het van belang om zorgvuldig na te denken over de wand- en vloerafwerking. Duurzame tegels zijn een uitstekende keuze, maar voor wie iets unieks wil, bieden tadelakt of microcement prachtige, naadloze opties voor zowel vloeren als wanden. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar voegen ook een stijlvolle, moderne uitstraling toe aan de badkamer. Voor andere oppervlakken kun je kiezen voor duurzaam plaatmateriaal gemaakt van rijsthulzen, steenzout en minerale olie. Dit materiaal heeft als voordeel dat het net als hout te bewerken is, waardoor het zowel praktisch als milieuvriendelijk is.

Een belangrijk aspect van duurzaamheid is de levensduur van je badkamer. Kiezen voor een tijdloos design en materialen die lang meegaan, zoals slijtvaste en vochtbestendige tegels, is essentieel om de milieu-impact te minimaliseren. Tegels zijn niet alleen duurzaam, maar vereisen ook weinig onderhoud, wat bijdraagt aan de langetermijnduurzaamheid van je badkamer.

Voor de afwerking van wanden en plafonds is het belangrijk om rekening te houden met het vochtige klimaat in de badkamer. Traditionele latex muurverven kunnen schimmelgevoelig zijn, en hoewel schimmelwerende verf een tijdelijke oplossing kan bieden, is minerale muurverf een betere keuze voor de lange termijn. Deze vormt een harde, damp-open laag die niet gevoelig is voor schimmel, waardoor het een ideaal en duurzaam alternatief is voor de badkamer.

Lees ook5x Milieuvriendelijke vloer – Duurzame keuzes voor een groen interieur

Christopher Polly Architect koos in deze duurzame badkamer voor stoere betonstuc wanden.

Christopher Polly Architect koos in deze duurzame badkamer voor stoere betonstuc wanden. | Fotografie: Brett Boardman

2. Waterbesparende douche en kranen

Waterbesparing is een cruciaal aspect van een duurzame badkamer. De keuze voor waterbesparende douchekoppen en kranen kan een aanzienlijke impact hebben op zowel het milieu als je waterrekening.

  1. Waterbesparende douchekoppen: Moderne waterbesparende douchekoppen zijn ontworpen om het watergebruik te verminderen zonder in te leveren op de douche-ervaring. Ze gebruiken geavanceerde technologieën om de waterdruk te behouden, terwijl ze het waterverbruik verlagen. Dit betekent dat je nog steeds kunt genieten van een krachtige douche, maar met een aanzienlijk lager waterverbruik.
  2. Thermostaatkranen: Thermostaatkranen zijn een uitstekende keuze voor de duurzame badkamer. Ze houden de watertemperatuur constant, wat niet alleen comfortabel is, maar ook water bespaart dat anders verspild zou worden bij het aanpassen van de temperatuur.
  3. Sensor kranen: Overweeg ook sensor kranen voor de wastafel. Deze kranen activeren alleen water wanneer het nodig is, wat helpt om water te besparen, vooral in huishoudens met kinderen waar de kraan vaak onnodig lang aan staat.

Door te investeren in deze waterbesparende technologieën draag je niet alleen bij aan een duurzamere planeet, maar verlaag je ook je maandelijkse waterrekening. Het is een win-win situatie waar zowel het milieu als je portemonnee baat bij hebben.

Tip 3: Gebruik lage-VOC verf en afwerkingen

Een andere belangrijke overweging bij het inrichten van een duurzame badkamer is de keuze van verven en afwerkingen. Traditionele verven en lakken kunnen hoge niveaus van vluchtige organische stoffen (VOC’s) bevatten, die niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen aantasten. Door te kiezen voor lage-VOC of VOC-vrije verven en afwerkingen, draag je bij aan een gezondere lucht in je huis en verminder je de milieubelasting. Deze verven zijn gemaakt van natuurlijke of minder schadelijke chemische stoffen en bieden een duurzaam alternatief zonder in te boeten aan kwaliteit of kleurkeuze. Niet alleen zijn ze beter voor het milieu, maar ze zijn ook veiliger voor gezinnen met kleine kinderen of huisdieren. Door bewust te kiezen voor milieuvriendelijke afwerkingen, maak je een positief verschil voor zowel je eigen leefomgeving als de wereld om je heen.

duurzame muurverf groene badkamer

De Minerale Muurverf van Copperant is een watergedragen verf die voornamelijk bestaat uit natuurlijke en minerale ingrediënten. Deze verf is bijzonder geschikt voor gebruik in ruimtes waar een gezond binnenklimaat en duurzaamheid belangrijk zijn.

Tip 4: efficiënte verlichtingsoplossingen

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het duurzaam inrichten van een badkamer, is de verlichting. Efficiënte verlichtingsoplossingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op zowel het energieverbruik als de sfeer in de badkamer. LED-verlichting is hierbij een uitstekende keuze. LED-lampen verbruiken veel minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan ook aanzienlijk langer mee, wat betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden. Dit vermindert niet alleen het energieverbruik, maar ook de hoeveelheid afval.

Bovendien zijn LED-lampen verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor je de perfecte sfeer voor je badkamer kunt creëren, of je nu een warme, uitnodigende gloed wilt of helder, daglichtachtig licht voor het aanbrengen van make-up of scheren. Door slimme en efficiënte verlichtingskeuzes te maken, draag je bij aan zowel een duurzamere planeet als een aangenamere en functionele badkameromgeving.

Tip 5: Energie-efficiënte ventilatiesystemen met warmteterugwinning

Een belangrijk aspect van de duurzame badkamer, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is ventilatie. Goede ventilatie is essentieel om vocht en schimmel te voorkomen, maar traditionele ventilatiesystemen kunnen veel energie verbruiken. Een energie-efficiënt ventilatiesysteem met warmteterugwinning is een slimme investering voor elke duurzame badkamer. Deze systemen werken door de warme lucht die normaal gesproken uit je badkamer wordt geventileerd, te gebruiken om de binnenkomende frisse lucht voor te verwarmen. Dit betekent dat er minder energie nodig is om je huis te verwarmen, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je verwarmingskosten.

Bovendien zorgt een dergelijk systeem voor een constante toevoer van frisse lucht, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. Door te kiezen voor een energie-efficiënt ventilatiesysteem draag je niet alleen bij aan het milieu, maar zorg je ook voor een comfortabeler en gezonder huis.

Tip 6: Slim verwarmen infrarood panelen

Een van de uitdagingen bij het inrichten van een duurzame badkamer is het vinden van een efficiënte manier om de ruimte te verwarmen. De badkamer wordt slechts enkele momenten per dag gebruikt, maar het is wel belangrijk dat het er op die momenten comfortabel en warm is. Een slimme aanpak is om te zorgen voor een niet te hoge basistemperatuur in combinatie met een infraroodpaneel. Infrarood verwarming biedt snelle en aangename stralingswarmte, ideaal voor die momenten dat je de badkamer gebruikt.

Daarnaast is het een goed idee om te overwegen om vloerverwarming (die niet elektrisch is) of een verwarmingsradiator te plaatsen die geschikt is voor lage temperaturen. Deze systemen zijn niet alleen energiezuinig, maar zijn ook compatibel met toekomstige verwarmingsoplossingen zoals een warmtepomp. Bovendien zijn er tegenwoordig verwarmingsradiatoren beschikbaar in diverse stijlvolle designs die niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan het esthetische aspect van je badkamer. Voor meer informatie over lage temperatuur verwarming en hoe je dit het beste kunt toepassen in je badkamer, is het aan te raden om je te verdiepen in deze verwarmingstechnieken en de beschikbare opties.

duurzame badkamer infrarood verwarming

Doordat infraroodpanelen snel opwarmen en direct warmte afgeven aan objecten en mensen, kunnen ze energiezuiniger zijn dan traditionele verwarmingssystemen die eerst de lucht moeten verwarmen.

Dagelijkse tips voor een duurzamere badkamer

Naast de grote aanpassingen, zijn er ook eenvoudige dagelijkse gewoontes die je kunt adopteren om je badkamer duurzamer te maken. Deze kleine veranderingen in je routine kunnen een grote impact hebben op zowel je persoonlijke ecologische voetafdruk als op je water- en energieverbruik.

  1. Beperk de douchetijd: Door je douchetijd te verminderen, bespaar je significant op water- en energieverbruik. Een kortere douche is een eenvoudige manier om dagelijks water te besparen.
  2. Vermijd wegwerpflessen: Kies voor hervulbare flessen voor je shampoo, conditioner en douchegel. Dit vermindert plastic afval en de milieu-impact van het transport van deze producten.
  3. Doorspoelen met zorg: Als je toilet een dual-flush systeem heeft, gebruik dan de juiste spoeloptie voor vaste of vloeibare afvalstoffen. Dit kan veel water besparen.
  4. Schrap wegwerp artikelen: Overweeg herbruikbare items zoals wasbare make-up verwijderingsdoekjes in plaats van wegwerpdoekjes.
  5. Kies voor groene schoonmaakmiddelen: Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten voor je badkamer. Deze producten zijn vaak beter voor het milieu en voor je gezondheid.
  6. Duurzame handdoeken en linnen: Kies voor handdoeken en badlinnen van biologisch katoen of andere duurzame materialen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook zachter voor je huid.

Door deze kleine aanpassingen te maken in je dagelijkse routine, kun je je badkamer eenvoudig transformeren in een meer duurzame en milieuvriendelijke ruimte.

Conclusie

Het inrichten van een duurzame badkamer is meer dan alleen een trend; het is een essentiële stap richting een milieuvriendelijkere en gezondere levensstijl. Door bewuste keuzes te maken in materialen, water- en energieverbruik en dagelijkse gewoontes, kan iedereen een positieve impact hebben op het milieu. Van het kiezen voor eco-vriendelijke materialen en waterbesparende systemen tot het adopteren van duurzame dagelijkse routines, elke stap draagt bij aan een groenere toekomst. Bovendien levert een duurzame badkamer niet alleen voordelen op voor het milieu, maar ook voor je eigen welzijn en portemonnee. Het creëert een ruimte die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel is, en biedt comfort en gemoedsrust door te weten dat je bijdraagt aan een betere wereld. Laten we samen de stap zetten naar een duurzamere badkamer en daarmee een duurzamere wereld.

Bekijk ook:
Hoe kan jouw woning verduurzamen?
10x Tips voor het creëren van een botanisch interieur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam