Huis inrichting

Hoe kan jouw woning verduurzamen?


Het is altijd een goed idee om je woning te verduurzamen, vooral in deze periode waarbij gas en elektriciteit mega duur zijn geworden. Naast dat het beter is voor je portemonnee, kan je met de juiste aanpassingen en vernieuwingen aan je huis, ook bijdragen aan een beter milieu. Veel mensen weten echter niet hoe ze moeten beginnen en waar ze aan moeten denken. Wil jij ook jouw woning verduurzamen? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

woning verduurzamen

Duurzaam wonen is al een lange tijd een hot topic. Niet alleen om geld te besparen – steeds meer mensen zijn ervan bewust dat we zuinig moeten zijn voor het milieu, en dat de manier waarop we in huis ons wonen, een grote impact kan hebben. We kunnen ons echter heel goed voorstellen dat je hier heel veel vragen over hebt. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld hoe je een woning kunt verduurzamen. En waar moet je beginnen? Kan je subsidie aanvragen bij de overheid? Kan je een lening afsluiten om je huis te verduurzamen, en wat voor effect heeft dat op je hypotheek? Wat valt er überhaupt onder het verduurzamen van je huis? Op deze pagina kan je er alles over lezen.

Kan ik subsidie aanvragen voor het verduurzamen van mijn woning?

Eerlijk is eerlijk, een woning verduurzamen is niet goedkoop, vooral niet als het gaat om grote aanpassingen, zoals het laten plaatsen van dubbel of triple glas, muur-, dak- of vloerisolatie. Hoewel je het uiteindelijk terug verdient doordat je maandelijks kosten bespaart op je energierekening, moet je er in eerste instantie wel geld voor hebben om het uit te laten voeren. Het goede nieuws is, is dat woningeigenaren voor woningisolatie subsidie kan aanvragen bij de overheid. Afhankelijk van wat voor vorm van verduurzaming je uitvoert en hoeveel, kun je het hoge subsidietarief (30 procent van de kosten) of het lage subsidietarief krijgen (15 procent van de kosten). Klik hier voor meer informatie.

Kan ik lening afsluiten voor het verduurzamen van mijn woning?

Als je niet genoeg spaargeld hebt om je woning te verduurzamen, dan kan je ook een speciale lening afsluiten, met een lage rente en gunstige voorwaarden. Deze lening wordt de Energiebespaarlening genoemd. Naast een lage rente, hoef je ook geen afsluitkosten te betalen, en kan je eventueel vervroegd aflossen zonder dat je een boete hoeft te betalen.

Woningisolatie

Één van de populairste vorm om je woning te verduurzamen is woningisolatie – maatregelen die je neemt om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld erg populair, vooral omdat het goedkoop en eenvoudig te doen is. Heel veel mensen kiezen ook voor dakisolatie en vloerisolatie. Hierbij speelt het materiaal een belangrijke rol. En als het gaat om woningisolatie, dan kan je natuurlijk ook denken aan je ramen. Dubbel glas is een musthave, maar tegenwoordig kan je zelfs kiezen voor HR++ of driedubbel glas. Dit laatste kan een goed idee zijn als je bijvoorbeeld ook de kozijnen moet vervangen. De laatste jaren zijn kunststof kozijnen erg populair geworden. Niet alleen omdat je super onderhoudsvriendelijk, maar vooral ook vanwege de lange levensduur en de uitstekende isolatiewaarde. Een tip is om altijd eerst meerdere offertes op te vragen voor nieuwe kunststof kozijnen bij verschillende partijen.

Kosten:
Spouwmuurisolatie: 800 euro
Dakisolatie: 4000 euro
Vloerisolatie: 1500 euro

woning verduurzamen woningisolatie

Warmtepomp

Op zoek naar een effectieve manier om je huis te verwarmen? De beste investering op dit moment is een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt de buitenlucht om je huis en warmte te verwarmen. Het grootste voordeel is het lage energieverbruik. Gemiddeld produceert een warmtepomp 3 – 5 keer meer energie dan het verbruikt – veel lager dus dan een traditionele CV ketel. Wil je volledig gasvrij wonen? Kies dan voor volledig elektrische warmtepomp, waarmee jee CO2- uitstoot voor verwarming maar liefst met 45 – 55 procent zal dalen. Een voorwaarde voor het gebruik van een warmtepomp, is dat je huis goed geïsoleerd moet zijn. Dit heeft te maken met het feit dat warmtepompen met een verwarmingstemperatuur van maximaal 55 graden werken. Als je woning niet goed genoeg geïsoleerd is, kan het resultaat zijn dat je woning niet goed wordt opgewarmd.

Kosten: 4000 euro

woning verduurzamen waterpomp

Zonnepanelen

Zonnepanelen worden een steeds aantrekkelijkere optie voor veel huiseigenaren. Dit komt omdat zonnepanelen milieuvriendelijk zijn, een kosteneffectieve oplossing zijn voor het energieverbruik in huis, een zeker investeringsrendement kunnen bieden en weinig onderhoud vergen. Zonnepanelen gebruiken fotovoltaïsche cellen om de energie van de zon te benutten en om te zetten in elektriciteit. Hoewel je misschien denkt dat zonnepanelen niet zo effectief zijn vanwege het weer in Nederland, vanwege het gebrek aan zon, kan je daarmee in een gemiddelde huis tóch 50 – 60% van de stroom opwekken die nodig is om de elektriciteit te leveren via zonne-energie. Klinkt dit interessant? Net als bij nieuwe kozijnen, is het ook verstandig om altijd een offerte aan te vragen voor zonnepanelen bij meerdere partijen.

Kosten: 4500 euro

woning verduurzamen zonnepanelen

Zonneboiler

De basisfunctie van een zonneboiler is om water of een warmtewisselende vloeistof bloot te stellen aan de zon en het verwarmde water vervolgens terug in je huis te circuleren voor huishoudelijk gebruik. De basiscomponenten een opslagtank en een collector om de zonnewarmte vast te houden. Collectoren zijn een reeks vlakke platen, buizen of tanks waardoor water of een warmteoverdrachtsvloeistof stroomt en de warmte van de zon absorbeert. Van daaruit wordt de vloeistof gecirculeerd naar een watertank of een warmtewisselaar.

Terwijl zonneboilers het meest worden gebruikt als energiebesparende apparaten om water voor te verwarmen voordat het een conventionele waterverwarmer in huis binnengaat, kunnen sommige water opwarmen en opslaan zonder het gebruik van een conventionele tank, met volledig door de zon aangedreven warm water.

Zonneboilers zijn niet mega duur, waardoor de drempel ook minder hoog is om een zonneboiler te kopen voor je huis.

Kosten: 2000 euro

woning verduurzamen zonneboiler

Douche-wtw

Je verbruikt heel veel water tijdens het douchen. Daarom is het sowieso aan te raden om niet te lang onder de douche te staan. Daarnaast kan het ook een goed idee zijn om te investeren in een douche-wtw. WTW staat voor warmte-terugwinning, en met een douche-wtw zorg je ervoor dat de warmte van het het wegstromende douchewater gebruikt wordt om het koude water alvast voor te vervwarmen. Hierdoor verbruik je minder gas, stoot je minder CO2 uit en kan je dus ook besparen op je energiekosten.

Kosten: 500 – 1500 euro

Bekijk ook:
Duurzaam wonen? 10x Tips!
Wat is de beste huis isolatie?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam