Interieur ideeën

Duurzaam & ecologisch interieur


Last Updated on september 12, 2023 by Redactie

Een duurzamer en ecologischer leven brengt tal van voordelen met zich mee. Hoewel het vanzelfsprekend is om vooral over het milieu te praten, zijn er ook andere redenen om deze levensstijl te omarmen. Denk bijvoorbeeld aan je eigen gezondheid. Het risico op bepaalde gezondheidsproblemen is aanzienlijk kleiner wanneer je gebruikmaakt van duurzame materialen. Er is geen betere start dan het inrichten van je interieur. Maar wat kun je hiervoor zoal gebruiken?

duurzaam ecologisch interieur

Akoestische wandpanelen

Natuurlijk zijn akoestische panelen in de eerste plaats geschikt voor ruimtes met akoestische problemen, maar je kunt ze ook gewoon in andere woonruimtes plaatsen. Een akoestisch wandpaneel van Viltstore biedt direct veel opties om uit te kiezen. Deze wandpanelen zijn vervaardigd van PET-vilt. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Op deze manier draag je bij aan de bescherming van het milieu. Het materiaal is ook licht en daardoor gemakkelijk te onderhouden. Dus als je op zoek bent naar een stijlvol en tegelijk duurzaam wandpaneel, moet je zeker een kijkje nemen.

akoestische wandpanelen duurzaam ecologisch interieur

Materialen

Wellicht ben je momenteel niet direct op zoek naar specifieke producten en ben je benieuwd naar wat er überhaupt duurzaam vervaardigd kan worden. In dat geval is het goed om te weten welke materialen je allemaal zou kunnen gebruiken. Een materiaal dat steeds populairder wordt, is bamboe. Wist je dat bamboe tot wel een meter per dag kan groeien? Dit zorgt ervoor dat er veel beschikbaar is om mee te werken, en je hebt ook niet veel nodig om een stuk bamboe te verkrijgen. Bovendien heeft bamboe geen nadelige gevolgen voor het milieu. Dit komt doordat bamboe niet wordt gekapt, maar gemaaid. Daarnaast is er ook nog composiet, dat eigenlijk een mengsel is van verschillende grondstoffen. Wat dit duurzaam en ecologisch maakt, is dat het recyclebaar is. Meestal zal dat echter niet nodig zijn, aangezien composiet een zeer stevig materiaal is.

bamboe accessoires in huis duurzaam interieur

Vintage

Tevens moeten we tweedehands spullen niet vergeten. Vaak wordt bij het woord ‘duurzaam’ meteen gedacht aan speciale materialen of productiemethoden, maar het hergebruiken van spullen is natuurlijk ook zeer duurzaam. Door te kiezen voor tweedehands spullen zorg je ervoor dat er geen nieuwe productie nodig is. Dat betekent minder schadelijke stoffen die in de lucht terechtkomen. Je zult er ook financieel nog eens blij van worden. Het is algemeen bekend dat vintage spullen vaak minder kosten, en dat is handig tijdens het inrichten van je interieur.

duurzaam ecologisch interieur vintage

Je huis isoleren

Een duurzame en ecologische woning betekent ook dat je bewust moet omgaan met hoeveel energie je gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen installeren om je eigen groene stroom op te wekken, maar het is ook belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Denk aan dikkere gordijnen in de winter of binnenzonwering om je huis warm te houden. Je kunt het vergelijken met hoe je jezelf kleedt met een jas in de winter en lichtere kleding in de zomer. Alles voor een duurzame woning!

duurzaam interieur ecologisch dubbele beglazing

Bekijk ook:
Duurzaam thuiskantoor: Praktische tips voor een groene werkplek
Duurzaam wonen? 10x Tips!
5x Milieuvriendelijke vloer – Duurzame keuzes voor een groen interieur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam