Interieur ideeën

3x Houten kerstboom maken


Houten kerstboom maken

Het is weer tijd om na te denken over de kerstboom! Ga je dit jaar voor een echte kerstboom? Of wil je liever een keer wat anders? Er zijn namelijk genoeg alternatieven, die misschien beter bij jou of bij jouw huis passen. Zo hebben we gezien dat de houten kerstboom super populair is geworden de afgelopen jaren. Het grote voordeel is natuurlijk dat het een hele duurzame oplossing is. Een houten kerstboom kan je namelijk elk jaar hergebruiken. Daarnaast ziet het er ook gewoon heel leuk en stoer uit. Een houten kerstboom kan je op heel veel verschillende manieren maken. Wij hebben de drie leukste DIY houten kerstbomen voor je op een rijtje gezet, en laten met een stap voor stap handleiding zien hoe je ze helemaal zelf kunt maken. Voor welke variant ga jij, 1, 2 of 3?

1. Groene houten kerstboom

We beginnen gelijk met de lelijkste houten kerstboom. Deze DIY houten kerstboom is ontworpen en gemaakt door Jamison, AKA Rogue Engineer. Hij staat bekend om zijn leuke DIY projecten, en daar is deze kerstboom weer een heel mooi voorbeeld van. De kerstboom bestaat uit een stalen pin, die als boomstam wordt gebruikt. De takken worden gemaakt van dikke houten latten, waar gaten in geboord worden. Net als het ‘ringwerpen’ spel, worden de houten latten vastgemaakt aan de stalen pin. Het resultaat is geweldig!

houten kerstboom maken groen

Bekijk onderstaande video of klik hier voor de volledige handleiding.

Wat heb je nodig?

 • Boor;
 • Houtboren;
 • Verstekzaag of cirkelzaag;
 • Decoupeerzaag;
 • Rolmaat;
 • Potlood;
 • Veiligheidsbril;
 • Gehoorbescherming;
 • Houtpluggen;
 • Houten latten;
 • Trimnagel;
 • Houtlijm.

Stap 1 – Afmetingen markeren
Jamison heeft twee lange houten latten gebruikt, waar alle takken uit gezaagd worden. Zorg ervoor dat je voor de de onderste takken lange balken gebruikt en voor de bovenste takken korte balken. De takken worden van beneden naar boven dus geleidelijk korter, waardoor je de vorm krijgt van een puntige kerstboom.

Groene houten kerstboom maken

Stap 2 – Gaten boren
Boor de gaten in alle houten blokken. Zorg ervoor dat je de gaten precies in het midden van de houten blokken boort. Hoe groot deze gaten moeten zijn, is afhankelijk van hoe dik de stalen pin is, die als boomstam gebruikt wordt. Het belangrijkste is dat deze houten pin eenvoudig door de gaten kan. Let wel op dat de gaten niet té groot worden.

Groene houten kerstboom maken

Stap 3 – Takken zagen
Nu kan je de takken zagen uit de houten blokken. Je kan hier verschillende soorten zagen voor gebruiken, zoals een verstekzaag of een cirkelzaag. Schuur eventuele ruwe randen af wanneer je klaar bent.

Groene houten kerstboom maken

Stap 4 – Standaard maken
De stam wordt gemaakt met een vierkant blok. Zoek weer een centraal punt op. Daar boor je een diepe gat waar de stalen pin stevig in geplaatst kan worden.

Groene houten kerstboom maken

Stap 5 – De piek maken
Jamison heeft een ster gemaakt, die als piek voor de boom wordt gebruikt. Teken eerst de ster uit op papier en plek dit op een stuk hout. Daarna kan je de ster uit het stuk hout zagen met behulp van een decoupeerzaag.

Groene houten kerstboom maken

Stap 6 – Kleuren
Nu de takken, de standaard en de piek op maat zijn gezaagd, kunnen deze allemaal groen worden gespoten. Jamison heeft een spuitbus gebruikt, maar je kunt ook verf en een kwast gebruiken als je dat liever hebt. Hetzelfde kan je ook doen met de ster.

Groene houten kerstboom maken

Stap 7 – Boom monteren
Nu alle onderdelen gereed zijn, kan de houten kerstboom in elkaar gezet worden!

Groene houten kerstboom maken

2. Multiplex houten kerstboom

De tweede houten kerstboom die we gaan laten zien is een stuk eenvoudiger dan bovenstaande kerstboom. Dit betekent niet dat het ook minder eruit ziet, sterker zelfs, deze houten kerstboom is super leuk! We hebben het gevonden bij The Merrythought van Caitlin en Manda. Zij hebben een grote multiplex plaat gebruikt om twee grote driehoeken te creëren. Daarna zijn gleuven gecreëerd, waardoor de driehoeken haaks op in elkaar geschoven kunnen worden. Wil jij deze leuke minimalistische houten boomstam maken? Bekijk onderstaande stappen of klik hier voor meer info.

multiplex houten kerstboom maken

Wat heb je nodig?

 • Multiplex;
 • Rolmaat;
 • Potloot;
 • Cirkelzaag of tafelzaag.

Stap 1 – Driehoeken uittekenen
Teken twee exact dezelfde driehoeken uit op de multiplex plaat. Teken ook de gleuven in beide driehoeken. In de ene driehoek dient de gleuf aan de bovenkant tot de helft van de driehoek te zitten en de andere gleuf aan de onderkant tot de helft van de driehoek. De gleuven moeten net zo breed worden als de dikte van de multiplex plaat.

multiplex houten kerstboom maken stappen

Stap 2 – Zagen
Nadat de lijnen uitgetekend zijn, kan je een cirkelzaag gebruiken om de vormen uit te zagen. Daarna kan je de randen fijn schuren met schuurpapier.

multiplex houten kerstboom maken stappen

Stap 3 – Kerstboom in elkaar schuiven
Dan is het een kwestie met in het elkaar zetten van de houten kerstboom. Schuif de ene driehoek over de andere driehoek, zodat de gleuven precies goed terecht komen.

Stap 4 – Versieren
Tot slot kan je de kerstboom versieren. Je kunt het op de vloer plaatse, maar je zou net als Caitlin en Manda ook een leuk schapenvacht eronder kunnen plaatsen.

multiplex houten kerstboom maken versieren

3. Snoerverlichting

De laatste DIY houten kerstboom hebben we gevonden bij Geneva van A Pair & A Spare. Na een aantal mooie varianten, kan je haar nu wel een echte DIY kerstboom-maker noemen. Deze variant is één van de leukste varianten. Niet alleen omdat deze houten kerstboom heel eenvoudig te maken is, maar ook omdat het er gewoon super stoer en stijlvol uitziet. Geneva heeft een grote multiplex plaat gebruikt, en met snoerverlichting heeft ze de vorm van een kerstboom gecreëerd. Wil je exact weten hoe je deze houten kerstboom kunt maken? Bekijk onderstaande stappen of klik hier voor meer informatie.

Houten kerstboom maken snoerverlichting

Wat heb je nodig?

 • Multiplex;
 • Elektrische boor;
 • Schroeven;
 • Touw;
 • Meetlint;
 • Snoerverlichting.

Stap 1 – Afmeting bepalen
Bepaal waar de bovenkant van je boom zal zijn. Zij heeft ongeveer 30 cm gemeten vanaf de bovenkant van de multiplex plaat en met een meetlint heeft ze het middelpunt bepaald, waar een schroef ingeschroefd is.

Houten kerstboom maken snoerverlichting

Stap 2 – Vorm bepalen
Bepaal met behulp van het touw de vorm van je boom. Voeg twee schroeven aan de onderkant toe en knoop de driehoekige boomvorm vast om als gids te gebruiken wanneer je de rest van de schroeven toevoegt.

Houten kerstboom maken snoerverlichting

Stap 3 – Schroeven
Boor de schroeven langs de zijkanten van de driehoeksvorm ongeveer 10 cm uit elkaar. Je wilt eerst de ene kant doen en dan naar de andere kant gaan, waarbij je die schroeven ongeveer tussen de schroeven aan de andere kant plaatst, zodat je met de snoerverlichting kunt zigzaggen.

Houten kerstboom maken snoerverlichting

Stap 4 – Resultaat van schroeven
Zo zou het resultaat eruit moeten komen te zien nadat alle schroeven vastzitten.

Houten kerstboom maken snoerverlichting

Stap 5 – Snoerverlichting wikkelen
Gebruik de snoerverlichting en wikkel het vanaf de bovenkant, het snoer rond de buitenkant van de schroeven en ga door tot helemaal onderaan de boom.

Houten kerstboom maken snoerverlichting

Stap 6 – Snoer verbergen
Plaats de multiplex plaat op de vloer tegen de muur. Verberg het snoer aan de achterkant van de multiplex plaat en steek het in een stopcontact.

Houten kerstboom maken snoerverlichting

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam