Slaapkamer inspiratie

Boxspring of Ledikant: Wat past bij jou?


Twijfel je tussen een boxspring of ledikant voor je nieuwe bed? Ontdek de voor- en nadelen van beide opties om de beste keuze voor je slaapcomfort te maken.

boxspring of ledikant

Wanneer je ’s avonds het licht uitdoet en je hoofd op je kussen legt, hoop je natuurlijk op een goede nachtrust. Slapen is immers essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid. Het vormt de basis voor je energieniveau, je stemming en zelfs je algemene gezondheid. Maar de kwaliteit van je slaap hangt vaak af van de kwaliteit van je bed. Daarom is het kiezen van het juiste bed een van de belangrijkste beslissingen die je kunt maken als het gaat om je welzijn.

Veel mensen staan voor de keuze: ga ik voor een boxspring of een ledikant met lattenbodem? Beide bedden hebben hun eigen voor- en nadelen, en wat voor de één perfect is, hoeft niet per se de beste keuze te zijn voor de ander. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren, je budget, de ruimte in je slaapkamer en je lichamelijke behoeften.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van bedden en helpen we je om een weloverwogen keuze te maken tussen een boxspring en een ledikant. Laten we beginnen met een gedetailleerd overzicht van beide opties om je een duidelijk beeld te geven van wat ze te bieden hebben.

boxspring of ledikant

Bron: Amerisleep.com

Wat is een boxspring?

Een boxspring, ook wel bekend als ‘hotelbed’, is een specifiek type bed dat steeds populairder wordt, niet alleen in hotels maar ook in veel huishoudens. De naam ‘boxspring’ verwijst naar de constructie: een ‘box’ gevuld met ‘springs’ of veren.

Opbouw van een Boxspring:

 • Box: Dit is het onderste deel van het bed. Het is een stevige, houten of metalen frame, dat aan de binnenkant gevuld is met pocketveren of bonellveren. Deze veren zorgen voor de eerste laag ondersteuning en ventilatie. De box is meestal gestoffeerd met stof of leer, wat bijdraagt aan de luxueuze uitstraling.
 • Matras: Bovenop de box ligt het matras. Vaak is dit een pocketveringmatras, maar er zijn ook andere types matrassen mogelijk, zoals traagschuim of latex. Het matras biedt de voornaamste ondersteuning aan je lichaam.
 • Topmatras (optioneel): Soms wordt een boxspring gecompleteerd met een topmatras. Dit dunne matras ligt bovenop het standaardmatras en kan extra comfort bieden. Het heeft ook als voordeel dat het de levensduur van het onderliggende matras kan verlengen en eenvoudiger te reinigen of te vervangen is dan een standaardmatras.
Boxspringset Narvik van Morgana heeft een modern hoofdbord met rechte hoeken.

Boxspringset Narvik van Morgana heeft een modern hoofdbord met rechte hoeken.

Design en stijl:

Een van de aantrekkelijke aspecten van een boxspring is het design. Ze zijn vaak gestoffeerd met luxueuze materialen en verkrijgbaar in diverse kleuren en stijlen. Of je nu gaat voor een strak modern design of een meer klassieke look, er is altijd een boxspring die bij je slaapkamer past. Daarnaast kun je kiezen voor een hoofd- en/of voetbord om je bed een extra touch te geven.

Ondersteuning en comfort:

Het gelaagde ontwerp van de boxspring, met vering zowel in de box als in het matras, zorgt voor een uitstekende ondersteuning van het lichaam. Dit kan vooral voordelig zijn voor mensen met rug- of gewrichtsklachten. De dubbele vering zorgt voor een goede gewichtsverdeling en drukverlaging, wat bijdraagt aan een comfortabele nachtrust.

Voordelen van een boxspring

 • Uitstekende Ondersteuning: Dankzij de combinatie van de box met veren en het matras biedt een boxspring uitgebreide ondersteuning voor het lichaam, wat zorgt voor een betere gewichtsverdeling en drukverlaging.
 • Ventilatie: Door de open structuur van de veren in zowel de box als het matras ventileert een boxspring erg goed. Dit kan helpen bij het verminderen van transpiratie en zorgt voor een frissere slaapomgeving.
 • Design en Personalisatie: Boxsprings zijn vaak stijlvol en kunnen gepersonaliseerd worden wat betreft stof, kleur en ontwerp. Zo kun je het bed helemaal afstemmen op je persoonlijke smaak en de stijl van je slaapkamer.
 • Lange Levensduur: Met goed onderhoud kan een boxspring vele jaren meegaan.
 • Verstelbaarheid: Veel boxsprings komen in verstelbare varianten, wat betekent dat je het hoofd- en/of voeteneinde omhoog kunt zetten. Dit is ideaal voor het lezen, tv-kijken of om medische redenen.

Nadelen van een boxspring:

 • Onderhoud: De stoffen bekleding kan vlekken krijgen en vereist regelmatige reiniging om het bed fris en hygiënisch te houden.
 • Gewicht: Boxsprings zijn vaak zwaarder dan ledikanten, wat het verplaatsen en hanteren moeilijker maakt.
 • Ruimte: Boxsprings kunnen meer vloeroppervlak in beslag nemen dan eenvoudige ledikanten, wat een overweging kan zijn in kleinere kamers.
 • Compatibiliteit met Matrassen: Terwijl de meeste boxsprings worden verkocht met een matras, als je besluit je eigen matras te gebruiken, moet je zeker weten dat het compatibel is met de boxspring voor de beste ondersteuning en comfort.
 • Prijs: Over het algemeen zijn boxsprings duurder dan standaard ledikanten. De prijs stijgt verder als je kiest voor luxueuze stoffen, verstelbare modellen of andere extra’s. Onderstaand Morgana boxspring is verkrijgbaar vanaf €1269,-.
Boxspring Malmo kenmerkt zich door de moderne, noch tijdloze uitstraling.

Boxspring Malmo kenmerkt zich door de moderne, noch tijdloze uitstraling.

Wat is een ledikant met lattenbodem?

Een ledikant is in essentie een bedframe, gemaakt om een matras te ondersteunen. Terwijl boxsprings vaak worden geassocieerd met luxe en comfort, zijn ledikanten met lattenbodem meer traditioneel en hebben ze hun eigen set voordelen.

Structuur van een Ledikant met Lattenbodem:

 • Frame: Dit is het externe gedeelte van het bed en is meestal gemaakt van hout of metaal. Het biedt stevigheid en structuur en kan in verschillende stijlen en designs komen.
 • Lattenbodem: Dit is het ondersteunende gedeelte van het ledikant en ligt binnen het frame. Het bestaat uit meerdere latten (vaak van hout) die flexibel zijn en zich enigszins kunnen aanpassen aan het gewicht en de vorm van het lichaam. De latten zorgen voor ventilatie en dragen bij aan de levensduur van het matras.
De stoere en robuuste ledikant Viggo van Morgana brengt de natuur in je slaapkamer.

De stoere en robuuste ledikant Viggo van Morgana brengt de natuur in je slaapkamer.

Esthetiek en design:

Ledikanten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, van modern tot traditioneel, en alles daartussenin. Van minimalistische metalen frames tot rijk gedetailleerde houten structuren, je hebt de flexibiliteit om een design te kiezen dat bij jouw smaak en interieur past.

Ondersteuning en Comfort:

Hoewel een lattenbodem zich enigszins kan aanpassen aan je lichaam, biedt het over het algemeen een stevigere ondersteuning dan een boxspring. Dit kan zowel als voordeel als nadeel worden gezien, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan de stevige ondersteuning van een ledikant, terwijl anderen het zachtere, meer meegaande gevoel van een boxspring waarderen.

Voordelen van een ledikant met lattenbodem:

 • Duurzaamheid: Ledikanten, vooral die van kwaliteitshout, gaan vaak jarenlang mee. Ze zijn solide en bestand tegen veel slijtage.
 • Ventilatie: De lattenbodem zorgt voor uitstekende ventilatie van het matras, wat kan bijdragen aan een langere levensduur van het matras en een frissere slaapomgeving.
 • Flexibiliteit in ,atraskeuze: Je bent niet gebonden aan een specifiek type matras bij een ledikant met lattenbodem. Je kunt kiezen voor elk matras dat je prettig vindt, zolang het maar past binnen de afmetingen van het frame.
 • Onderhoud: Een ledikant, vooral van metaal of met een gelakte afwerking, is vaak eenvoudig schoon te maken en vereist minder onderhoud dan gestoffeerde bedden.
 • Prijs: Over het algemeen zijn ledikanten goedkoper dan boxsprings, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met een beperkt budget. Onderstaand Morgana ledikant is verkrijgbaar vanaf €479,-
Ledikant Silkeborg is voorzien van een tijdloos en strak design.

Ledikant Silkeborg is voorzien van een tijdloos en strak design.

Nadelen van een ledikant met lattenbodem:

 • Comfort: Sommige mensen vinden ledikanten minder comfortabel dan boxsprings, vooral vanwege de steviger aanvoelende lattenbodem.
 • Esthetiek: Hoewel er veel stijlvolle ledikanten beschikbaar zijn, kunnen ze voor sommigen minder luxueus ogen dan boxsprings.
 • Hoogte: Ledikanten zijn vaak lager bij de grond in vergelijking met boxsprings. Dit kan een overweging zijn voor mensen die moeite hebben met opstaan of gaan liggen.
 • Montage: Ledikanten vereisen vaak montage, wat enige tijd en moeite kan kosten, vooral als de instructies niet duidelijk zijn.

Vergelijking: boxspring vs. ledikant

Wanneer je voor de keuze staat om een boxspring of een ledikant te kiezen, kan het handig zijn de twee direct naast elkaar te zetten. Hieronder vergelijken we beide opties op verschillende cruciale punten.

Aspect Boxspring Ledikant
Comfort Luxe en comfortabel door verende box en matras. Afhankelijk van het matras; vaak steviger.
Ventilatie Goede ventilatie door open structuur van veren. Lattenbodem bevordert ventilatie.
Duurzaamheid en Levensduur Kan lang meegaan, maar componenten kunnen slijten. Vaak zeer duurzaam, minder slijtagegevoelige componenten.
Design en Esthetiek Luxueus, veel personalisatie mogelijk. Van minimalistisch tot gedetailleerd; breed scala aan designs.
Prijs Over het algemeen duurder. Vaak goedkoper, vooral basisframes.
Onderhoud Meer onderhoud nodig, vooral bij stoffen modellen. Eenvoudiger in onderhoud, vooral metalen of gelakte modellen.

1. Comfort:

 • Boxspring: Staat bekend om zijn luxe en comfort. Dankzij de verende box in combinatie met een matras (en soms een topmatras) biedt een boxspring vaak een zachter en meer ondersteunend slaapoppervlak.
 • Ledikant: Met een stevig frame en een lattenbodem kan een ledikant steviger aanvoelen. Het comfortniveau hangt echter sterk af van het gekozen matras.

2. Ventilatie:

 • Boxspring: De open structuur van de veren in de box zorgt voor goede ventilatie, wat helpt bij het verminderen van vocht en transpiratie.
 • Ledikant: De lattenbodem bevordert ook ventilatie, waardoor het matras kan ademen en vocht kan verminderen.

3. Duurzaamheid en Levensduur:

 • Boxspring: Met goed onderhoud kan een boxspring vele jaren meegaan. Echter, door de complexe gelaagde structuur kunnen individuele componenten slijten en moeten mogelijk worden vervangen.
 • Ledikant: Ledikanten zijn vaak zeer duurzaam, vooral als ze van kwaliteitshout of metaal zijn gemaakt. Er zijn minder componenten die kunnen slijten.

4. Design en Esthetiek:

 • Boxspring: Luxueus en vaak geassocieerd met high-end hotels. Een boxspring is dus ideaal voor als je een hotelchique slaapkamer wilt inrichten. Veel mogelijkheden voor personalisatie qua stof, kleur en hoofdborden.
 • Ledikant: Variërend van minimalistisch tot rijk gedetailleerd, ledikanten bieden een breed scala aan designs. Afhankelijk van het materiaal en de afwerking kunnen ze zowel modern als traditioneel ogen.

5. Prijs:

 • Boxspring: Over het algemeen duurder vanwege de complexe structuur en het gebruik van meer materialen.
 • Ledikant: Vaak een goedkopere optie, vooral als je kijkt naar basisframes zonder extra details of afwerkingen.

6. Onderhoud:

 • Boxspring: Vereist meer onderhoud, vooral als het gaat om gestoffeerde modellen die kunnen vlekken of stof kunnen verzamelen.
 • Ledikant: Makkelijker te reinigen en onderhouden, vooral modellen van metaal of gelakt hout.

Conclusie: Wat past het beste bij jou?

Bij het kiezen van een nieuw bed sta je voor vele beslissingen: van het type matras tot het design van het bedframe. De keuze tussen een boxspring en een ledikant is hierin een van de belangrijkste beslissingen. Maar welke optie past nu het beste bij jou?

 1. Slaapcomfort: Als je prioriteit geeft aan een zacht en luxueus slaapcomfort, dan neigt de keuze waarschijnlijk naar een boxspring. Door de combinatie van een verende ondergrond met een matras (en mogelijk een topmatras) biedt het vaak een dieper en rijker comfort.
 2. Budget: Voor diegenen die op zoek zijn naar een meer budgetvriendelijke optie, kan een ledikant de voorkeur hebben. Hoewel er zeker duurdere, high-end ledikanten op de markt zijn, zijn de instapmodellen over het algemeen goedkoper dan boxsprings.
 3. Onderhoud en duurzaamheid: Als je een bed wilt dat gemakkelijk te onderhouden is en waarvan de onderdelen minder snel slijten, dan kan een ledikant een betere keuze zijn. Boxsprings vereisen mogelijk meer onderhoud, zeker als je kiest voor een gestoffeerde versie.
 4. Esthetiek en design: Je slaapkamer is een persoonlijke ruimte, en de stijl van je bed kan invloed hebben op de algehele sfeer. Als je op zoek bent naar een luxueuze uitstraling, dan kan een boxspring aantrekkelijker zijn. Voor diegenen die flexibiliteit in design willen of een meer minimalistische look prefereren, kan een ledikant een goede keuze zijn.
 5. Ruimte en opslag: Ledikanten bieden vaak de mogelijkheid voor opbergruimte onder het bed, terwijl boxsprings meestal direct op de grond staan. Als opslagruimte belangrijk voor je is, kan dit de balans naar een ledikant doen kantelen.

Uiteindelijk is de beste keuze degene die aansluit bij jouw persoonlijke behoeften, esthetische voorkeuren en budget. Het belangrijkste is dat je een bed kiest waarin je elke nacht comfortabel slaapt, want een goede nachtrust is onbetaalbaar. Overweeg alle bovenstaande punten, bezoek eventueel een aantal beddenwinkels om ze uit te proberen, en maak een weloverwogen keuze voor vele jaren slaapcomfort.

Bekijk ook:
Voordelen en nadelen van een boxspring
Luxe slaapkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam