Woonaccessoires

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een LED-lamp?


Ledverlichting is duurzaam en bespaart energie, wat tot een lagere energiefactuur kan leiden. Niet voor niets kiezen veel consumenten voor deze vorm van verlichting. Maar waar moet je precies op letten bij de aanschaf van een ledlamp?

led-lamp

  1. Koop verlichting bij een specialist

Er zijn veel verschillende soorten ledlampen in omloop. Aan kwaliteitsverlichting hangt vaak een prijskaartje, wat vaak wel vertaald wordt in een goed product met een lange levensduur. Ledverlichting moet door een specialist verwerkt worden, omdat het ontwerpen van een ledlamp in een armatuur veel ervaring vraagt. Als de elektronica van de led niet goed is verwerkt, kan het juiste lichtbeeld en de levensduur verslechteren. Kies daarom altijd voor kwaliteit.

    led-lamp-slaapkamer

  1. Ken de informatie op de verpakking

Op de verpakking van een ledlamp staat veel informatie. De term Color Rendering Index (CRI) geeft aan wat het effect is van de ledlamp op de kleurweergave van objecten in vergelijking met de kleurweergave van dezelfde objecten bij daglicht. Een andere waarde waarmee je rekening moet houden is Kelvin. Aan dit getal kun je zien hoe het licht oogt, bijvoorbeeld warm en gezellig of kil en koud. Zo komt 1200 Kelvin overeen met kaarslicht en is 4000 Kelvin vergelijkbaar met een TL-lamp. Kijk dus niet alleen naar het wattage.

led-verlichting-toilet

  1. Kijk niet alleen naar het aantal Watt

Vaak wordt alleen het aantal Watt weergegeven op een verpakking, maar vergeet niet ook te kijken naar het aantal Lumen. Hoe het licht eruit komt te zien wordt niet in Watt maar in Lumen uitgedrukt. Door op het aantal Lumen te letten kun je op een eerlijke manier de lichtbronnen en dus de sterkte van de lampen vergelijken. Om te voorkomen dat je de foute keuze maakt, kun je vragen om een demonstratie van het licht in de winkel.

  1. Het dimmen van de lamp

Op ledverlichting kan een dimmer worden aangesloten. Ledlampen kunnen, als er gebruikgemaakt wordt van een goede techniek, van 100% tot 1% dimmen. Indien je wilt dat het dimmen van licht tot de mogelijkheden behoort, kies dan voor een ledlamp waarbij een dimtechniek speciaal voor deze lamp is gebruikt of voor een dimmer die is aangebracht in het armatuur van de ledlamp.

led-lamp-keuken

Het fijne van een ledlamp is dat deze in vele verschillende soorten en maten verkrijgbaar zijn. Zo kun je niet alleen leds in allerlei lampen zoals hanglampen en plafondlampen plaatsen, maar kun je ook nog eens zelf kiezen welke lichtsterkte en –sfeer ze hebben. Heb jij al sfeervolle ledverlichting in huis?

led-slingerverlichting

led-lampen-eettafel

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam