Huis inrichting

Vaste lasten bij een eigen huis


Ga je voor het eerst op jezelf wonen in je eigen huis, dan heb je natuurlijk te maken met vaste lasten. De huur of je hypotheek zijn veruit de hoogste lasten – daarnaast zijn er ook heel veel andere vasten laten waar je rekening mee moet houden. Om je te helpen inzicht te krijgen in je persoonlijke financiën, hebben we op deze pagina alle vaste lasten bij een eigen huis op een rijtje gezet.

vaste lasten eigen huis

Inzicht in je persoonlijke financiën is erg belangrijk. Door te weten wat je maandelijks binnen krijgt op je bankrekening en wat je aan vaste lasten hebt, creëer je een comfortabel gevoel van zelfvertrouwen en stabiliteit. Op die manier weet je wat je overhoudt, zodat je kunt bepalen hoeveel geld je elke maand wilt sparen of beleggen, en wat voor bedrag je uit kunt geven aan leuke dingen, zoals uitgaan, gezellig uit eten in restaurants, nieuwe kleding kopen, de sportschool, noem maar op.

Hypotheek

Of je nou een woning huurt of je eigen woning hebt gekocht – elke maand zullen dit de hoogste vaste lasten zijn. De hoogte van de huur of hypotheekkosten per maand is natuurlijk persoonlijk, en sterk afhankelijk van soort woning, de hoogte van je hypotheek aflossing + rente. Deze kosten kan je dus voor jezelf invullen.

VVE

De VvE, oftewel de Vereniging van Eigenaren, zorgt voor het beheer en het onderhoud van gemeenschappelijke delen van het complex of het pand. In een appartementencomplex moeten de liften, trappoen en overloop bijvoorbeeld onderhouden worden. En als je bijvoorbeeld in een bovenwoning woont, behoort het dak bijvoorbeeld tot een gemeenschappelijk deel. De kosten van dit onderhoud wordt gefinancierd uit de VvE pot, die door elke maand wordt gevuld met de maandelijkse bijdrage van elk huishouden. Houd rekening met met een bedrag tussen 100 – 300 euro per maand.

Verzekeringen

Er zijn verschillende verzekeringen die je moet afsluiten bij een koophuis. De levensverzekering, ook wel overlijdensrisicoverzekering genoemd, sluit je vaak verplicht af in combinatie met de hypotheek. Maar daarnaast heb je ook te maken met een verplichte opstalverzekering (verplicht), inboedelverzekering (niet verplicht) en woonlastenverzekering (niet verplicht).

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering, ook bekend als woonhuisverzekering, verzeker je voor de schade van onverwachte gebeurtenissen aan je huis en alle vaste zaken die daarbij horen. Denk bijvoorbeeld aan storm, brand of inbraak, dan worden de kosten voor het herstel van schade gedekt door de opstalverzekering.

Inboedelverzekering

Daar waar een opstalverzekering de schade dekt voor vaste zaken, sluit je een inboedelverzekering af voor schade aan alle spullen in huis die niet vastzitten – spullen die je mee kunt verhuizen naar een nieuw huis. Het bad in de badkamer valt daar bijvoorbeeld niet onder, je bank daarentegen wel. Lees bijvoorbeeld wat de InShared inboedelverzekering wel of niet dekt. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden.

Woonlastenverzekering

Het laatste wat je wilt overkomen als je een nieuw huis hebt gekocht, is dat je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen, waardoor je jouw huis weer moet verkopen. Met een woonlastenverzekering kan je dit risico voorkomen, doordat je elke maand voor een periode een uitkering krijgt om de hypotheeklasten te betalen. Een woonlastenverzekering is niet verplicht. Of het nodig is, is sterk afhankelijk van je financiële situatie is als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt.

Erfpacht

Sommige woningen staan op eigen grond, maar er zijn ook heel veel woningen (vooral in de stad) die op grond staan van de gemeente. Soms is de erfpacht afgekocht voor een bepaalde periode. Dan hoef je tot die tijd niks te betalen. Als die datum aangebroken is, dan betaal je per maand of per jaar een vast bedrag aan erfpacht. Dit kan je zien als een soort huur van de grond waar je huis op staat. In sommige gemeentes heb je de mogelijkheid om de erfpacht af te kopen.

Gas, water en elektriciteit

Wat tegenwoordig ook een grote kostenpost is van een huis, of je nou een huurhuis of en koophuis hebt, zijn gas, water en elektriciteit. De totale kosten zijn sterk afhankelijk van hoe groot het huis is, met hoeveel personen je in het huis woont, wat je energielabel is (hoe goed is je huis geïsoleerd?), en er in het huis wordt omgegaan met het verbruik van gas, water en elektriciteit.

LeestipEnergie besparen in huis? 10x tips!

Belastingen

Als je een huis hebt, heb je natuurlijk ook te maken met de belastingdienst. Het heeft niet alleen gevolgen voor je inkomstenbelasting, maar je hebt ook te maken met gemeentelijke belastingen, bestaande uit onroerendezaakbelasting (OZB), rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. In 2022 is een gemiddelde huishouden jaarlijks ongeveer 850 euro kwijt aan gemeentelijke belastingen.

Onderhoud

Eén van de lasten die té vaak wordt onderschat is onderhoud. Hoewel onderhoud geen onderdeel zijn van de vaste lasten, kan je soms flink verkijken op hoeveel geld je hieraan kwijt bent. In een nieuwbouwwoning zal je hier gelukkig minder mee te maken hebben, omdat alles nog nieuw is, maar vooral in een oude woning kan je heel veel kosten hebben aan onderhoud aan het huis. Denk aan lekkages, reparatie van de CV ketel, schilderwerk, verstoppingen, noem maar op.

Het is bovendien sowieso verstandig om elke maand geld opzij te leggen voor onverwachte kosten, bijvoorbeeld voor als je wasmachine of vaatwasser vervangen moeten worden.

Bekijk ook:
Huis kopen en inrichten de laatste maanden fors duurder geworden 
Let hier op als je je woning gaat verbouwen
Zo bespaar je geld op verhuizen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam