Uncategorized

De sleutel tot een warme, zalige kerst


Kerstmis, de ultieme verering voor Jezus Christus zijn aardse geboorte? Of liever de aankondiging van het verlengen van de dagen, de lente, en aansluitend alle begin van leven? Het is een periode van saamhorigheid, familie, vrienden en gezelligheid. De geboorte, van het licht, van de persoon die verlichting brengt of de komst van verlichting die je ontvangt door het samenzijn met je dierbaren. Welke benadering je ook kiest, we zijn er het allemaal zonder twijfel over eens, dat kerst een periode is voor reflectie, met een positieve kijk op de toekomst. De symbolen die daarvoor gebruikt worden hebben allemaal een diepere betekenis en ontwikkeling achter de rug. Zo waren kerstballen vangnetten voor kwade geesten die aan de ingang van de huizen hingen. Kerstballen komen voor sinds de ontwikkeling van glasblazen in de 17e eeuw. Pas later in de geschiedenis dus. Ook de altijdgroene bomen zijn er op het dorps- of stadsplein later bijgekomen. Het symbool dat al veel langer meegaat, en bij uitstek de sfeer en betekenis van kerstmis vertegenwoordigd, is de kerstverlichting. Dit hoeft ons niet te verbazen als je bekijkt hoe afhankelijk van licht en warmte wij als mens zijn.

Kerstverlichting de ultieme sfeermaker

Onze voorouders, de oude Kelten, hielden op éénentwintig december het feest “Yule”. Deze jaarlijkse traditie was een viering van de winterzonnewende, het startschot voor het verlengen van de dagen. Kerst op z’n Keltisch. Versiering hadden ze nog niet maar kerstverlichting zeker wel. Grote vreugdevuren branden om de wisseling van de seizoenen te zegenen en het daglicht te verwelkomen. De kerstverlichting waren brandende blokken eikenhout, die dan werden uitgestrooid over de akkers. Naar alle waarschijnlijkheid is de hedendaagse kerstboomverbranding gestoeld op dit gebruik. Weldra was de eerste kerstverlichting op een feestelijke en persoonlijke schaal geboren. De Yule-kaars of Joël-kaars is tot op vandaag nog een veelgebruikte vorm van kerstverlichting. Toen licht en warmte symbool werden voor al het goede dat Christus aan de wereld gegeven heeft, zijn de kaarsen en later ook de elektronische kerstverlichting blijvend in gebruik geraakt. Voor de meeste moderne gezinnen heeft de kerstverlichting naast deze, nog een betekenis namelijk de warmte en liefde die je voelt binnen de familie en onder beste vrienden. Niet moeilijk dat iedereen zoveel moeite doet om gezelligheid te creëren in deze feestelijke periode. In woonwijken vallen ook de met kerstverlichting versierde tuinen op tijdens eindejaar. ’s Avonds geeft kerstverlichting buiten de buurtbewoners een welkom en warm gevoel. Kerstverlichting is al beschikbaar vanaf het einde van de negentiende eeuw. De industriële revolutie na de Tweede Wereldoorlog maakte er een succes van. Sindsdien is kerst ook geassocieerd met vrede. Dat maakt van de kerstlichtjes een van de meest gekoesterde attributen.

Breng de warmte van het eindejaar in huis

Samen zingend aan de haard en genietend van een, meer of minder traditioneel, feestmaal aan de vooravond van kerstdag is het hoogtepunt van de feestdagen. Ook wij willen onze gasten een warm welkom geven. De meest gebruikte versieringen zijn ongetwijfeld de verlichting, de slingers en de kerstballen. Die zijn in alle combinaties te verkrijgen. Zo bestaan er decoratielinten die tegelijk ook kerstverlichting zijn. De lampjes hebben de klassieke vorm van kleine kaarsjes of ze zien er uit als lichtgevende engeltjes, sterren, sneeuwvlokjes of kerstballen. Ja kerstballen en kerstverlichting in één, ze zijn te vinden in vele kleurschakeringen en werpen een mooie en tot de verbeelding sprekende schaduw op de muren en vloer van je gezellige woning. Vaak denken we dat deze slingers enkel in de boom thuishoren, maar als je je inspiratie gebruikt kan je ongetwijfeld hun decoratieve eigenschappen op andere manieren tot uiting laten komen. Daarnaast horen de kandelaar en de lichtgevende kersster bij het collectieve kerstgevoel. Een lichtgordijn die, achter het raam, de indruk van vallende sneeuw geeft en wat verlichte kerstfiguren zoals een eland, de Kerstman of een sneeuwpop maken het gedroomde sfeerbeeld compleet. Meestal is deze kerstverlichting is zowel geschikt voor binnen als buiten. De kerstverlichting buiten wordt gevoed door batterijen, als de ornamenten uitzonderlijk op het netsnoer zijn aangesloten, dan wordt het voltage omgevormd tot een veilig niveau. De meest moderne kerstverlichting werkt met zuinige led lampjes, dus veel elektriciteit is niet nodig. Mooi voor kerst, voor je portemonnee en voor het milieu, wat wil je nog meer? Tips?

Dit wordt de mooiste kerst ooit…

Het lijkt alsof de Kerstman al is geweest. Prachtige dozen met linten, ballen en kerstverlichting. Mijn kerst kan al niet meer stuk. Nu, nog een onovertroffen sfeerbeeld scheppen. Kies een kleurthema en hou hierbij in het achterhoofd dat eenvoud siert. Natuurlijk heb je de kerstverlichting aangepast aan je thema. Zo doen de klassieke kerstkleuren rood, goud en zilver het goed in een groene kerstboom met rode of groene kerstverlichting afgewisseld met warm wit licht. Als je kiest voor een minimalistische “look” met blauw, zilver en paars dan neem je best witte kerstverlichting. Morgen zet ik mijn boom. Welke boom? Die moet ik nog halen. Een echte naaldboom ruikt zo heerlijk maar verliest stofzuigers vol met naalden en zo’n kluit in huis zie ik al helemaal niet zitten. Misschien dit jaar toch een kunstboom met minder zorgen. Als je toch kiest voor de charme van een echte exemplaar let dan op de vorm, of de takken netjes verdeeld zijn en geen open gaten laten. Bij een kunstboom kan je de takken zelf positioneren. Een grote tip voordat je wat artificieel groen aanschaft is dat je er best een koopt waar de kerstverlichting al in verwerkt zit. Zo is het moeilijkste onderdeel, namelijk de lichtjes in de boom hangen al gebeurd en kan je sneller van de verlichtende sfeer in huis genieten. In ieder geval zijn de lichtjes bij zo een kerstboom al gelijkmatig verdeeld. Als je liever zelf de kerstverlichting aanbrengt doe dit dan eerst, want het verbergen van de snoeren en de gelijkmatige verdeling van de lichtjes kan erg arbeidsintensief zijn. Kies in ieder geval de verfijndere kerstverlichting, zo geven kleine lichtjes meer sfeer en komt je andere kerstversiering beter tot zijn recht. Laat de lampjes branden zodat je de slingers niet voor de lichtjes hangt. De verlichte piek of kerstster voor op de boom volgt de linten. Op het laatst plaatsen we de ballen, zo breken die niet als er iets misloopt tijdens de voorgaande stappen.

Kerstverlichting binnen, check. Kerstverlichting buiten, check.

En nu, de details. Kerstverlichting voor buiten is er in alle vormen en maten, slingers en lichtgordijnen versieren de deuren, kozijnen en gevel. Afhankelijk van de omvang van je buitenruimte kunnen één of meer kerstfiguren een grote impact op het totaalbeeld hebben en geven zij de eerste indruk van de te verwachten kerstsfeer in huis. De tijd dat iedereen aan de grote tafel moet blijven zitten is voorgoed voorbij. Zorg dus in je huis voor een aangename hoekjes die in je gekozen thema passen. Plaats bijvoorbeeld wat kerstballen, gecombineerd met kerstverlichting, in de hal of op de vensterbank en feesttafel. Samen met je kinderen of je gasten de kerstverlichting en het traditionele stalletje in de zithoek tot een goed eind brengen is een absolute aanrader.

Een sfeervol, warm en zalig verlichtend eindejaar gewenst.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam