Woonaccessoires

Schoon en veilig bij de openhaard zitten


Het winterseizoen is weer aangebroken. Tijd om de open haard of kachel weer te gebruiken. Lekker gezellig en knus bij een knisperend vuurtje! Om dit goed en veilig te doen heb je wel een aantal tips nodig. Verantwoord stoken zorgt ervoor dat je kan genieten van de open haard en er dus geen last van krijgt. Hierdoor ontstaat er minder stankoverlast, minder vervuiling en je spaart je eigen gezondheid!

Veilig stoken

Tip 1: De schoorsteen in huis

De basis van goed en veilig stoken is een schone schoorsteen. Zorg ervoor dat de schoorsteen minimaal een keer per jaar schoongemaakt wordt. De diameter van de schoorsteen en het rookkanaal bepaalt hoe goed de lucht afgevoerd wordt. Wist je dat zelfs de gladheid van de binnenwand bepalend is? Een robuuste wand vergroot de kans op afkoeling van de gassen. Hierdoor kan er zelfs neerslag ontstaan. Zorg dus voor een gladde binnenwand!

Tip 2: Wat ga je verbranden?

We weten allemaal dat we niet zomaar alles kunnen verbranden in de open haard of kachel. Niet alleen komen er dan vieze geurtjes in huis maar ook voor het milieu is het niet goed. Stook met onbehandeld hout voor zo min mogelijk schadelijke stoffen.

Veilig stoken

Tip 3: Volledige verbranding in de kachel

Onvolledige verbranding houdt in dat er bij een te lage verbrandingstemperatuur of bij te weinig luchttoevoer schadelijke stoffen vrij komen. De capaciteit van de kachel is van belang en de ruimte waarin deze staat moet aansluiten op het formaat.

Tip 4: Nieuwe kachel?

Wanneer je een nieuwe kabel hebt gekocht, moet de kachel eerst rustig worden ‘ingestookt’. Dit is belangrijk voor de buitenzijde van de kachel. Er kan namelijk blauwe damp van de kachel afkomen. Dit is omdat de verf gaat inbranden aan de buitenzijde. Dit proces kan enkele uren duren maar is van groot belang van de levensduur van de verf op de kachel. Na het instoken is de verf namelijk goed gehecht en zal de kachel minder snel beschadigen. Wanneer het instoken en de damp hiervan erg vervelend is kan een kachel ook buiten worden aangestoken en daar zichzelf laten instoken.

Veilig stoken

Meer tips en info? Op de website van Berdi Haardhout vind je meer informatie over veilig stoken.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam