Interieur ideeën

PVC vs laminaat


Ben je op zoek naar een mooie houtlook vloer voor je woning, maar je twijfelt tussen PVC of laminaat? Op deze pagina lees je wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten vloeren, inclusief de voordelen en nadelen. Lees dus snel verder voordat je een besluit maakt – succes!

pvc vs laminaat

Zowel PVC als laminaat zijn super populaire vloeren, die als goede alternatieven worden gezien van de duurdere houten parketvloer. Om een goede beslissen te maken wat de beste vloer is voor jou, jouw gezin en jouw huis, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen PVC en laminaat. Om je te helpen bij deze keuze, hebben we hieronder de verschillen op een rijtje gezet op het gebied van materiaal, onderhoud, montage en prijs.

1. Materiaal

Het belangrijkste verschil tussen PVC en laminaat is het materiaal. Het materiaal zorgt namelijk voor de verschillen tussen deze twee soorten vloeren. Laminaat bestaat over het algemeen uit vier lagen, waarvan de kern uit HDF bestaat, afkorting voor High Density Fibreboard. HDF is een soort doorontwikkelde MDF, wat eigenlijk dus samengeperst hout is. PVC staat voor Polyvinylchloride, een kunststof soort, dat voor heel veel verschillende doeleinden wordt gebruikt, vanwege de lage kosten en bewerkbaarheid. Denk aan speelgoed, leidingen, kozijnen, en dus ook vloeren.

visgraat laminaat vloer woonkamer

In deze woonkamer is er gekozen voor een mooie visgraat laminaat vloer.

2. Duurzaamheid

Er zijn natuurlijk zowel voor laminaat als PVC verschillende kwaliteitsverschillen, maar over het algemeen is een PVC vloer iets duurzamer dan een laminaat vloer. Een PVC vloer is voorzien van een slijtvaste laag, die de vloer erg sterk maakt en goed beschermd. Hierdoor kan een kwalitatieve PVC vloer wel 30 jaar lang mee. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een PVC vloer iets krasgevoeliger is dan laminaat. Bij laminaat is de duurzaamheid sterk afhankelijk van de dikte en de kwaliteit, met een levensduur tussen 6 – 25 jaar.

3. Waterbestendigheid

Omdat een laminaatvloer een houtproduct is, is het minder bestand tegen vocht en water. Natuurlijk is spatwater niet erg zo nu en dan, maar het is niet aan te raden om laminaat in een vochtige ruimte te leggen, zoals de badkamer. Laminaat neemt het vocht op, waardoor het uit kan zetten en scheuren. Een PVC vloer daarentegen is een kunststof vloer, wat wel goed bestand is tegen vocht en water. Hierdoor is een PVC vloer ook absoluut geschikt voor in de badkamer, mits het goed gelegd wordt, met onder andere watervaste lijm. Voor in de douche is het echter aan te raden om tóch voor een douchebak te nemen, of bijvoorbeeld tegels of naadloze gietvloer.

4. Reparatie

Ondanks de sterkte van de vloeren, kunnen beschadigingen ontstaan. En soms wil je het liefst een hele plank of strook vervangen door een nieuwe. Mits een plak PVC vloer goed gelijmd is op de ondervloer, kan een PVC strook goed vervangen worden. Bij een laminaat vloer is dat helaas niet mogelijk.

5. Geluid

Omdat laminaat hard is, produceer je ook meer geluid als je eroverheen loopt, vergeleken met een PVC vloer. Met sokken of bloten voeten zal dit meevallen, maar je zal het verschil goed horen als je er met schoenen of hoge hakken overheen loopt. Een goede ondervloer is dus erg belangrijk bij een laminaat vloer.

6. Vloerverwarming

Hout is niet een hele goede warmtegeleider. Hoewel laminaat goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming, blijft laminaat een houtproduct, waardoor de vloer de warmte minder goed doorlaat. In de praktijk betekent het dat je de vloerverwarming minder goed voelt, en dat het ook langer duurt voordat je de warmte voelt. PVC, vooral plak PVC, laat warmte juist heel goed door, waardoor het heel goed gecombineerd kan worden met vloerverwarming.

7. Kleuren en patronen

Zowel visgraat vloeren als PVC vloeren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Houtlook vloeren zijn erg populair, maar je kunt ook denken aan betonlook. En naast het normale rechte legpatroon, heb je ook visgraat laminaat.

Mooie visgraat PVC vloer in de eetkamer.

Mooie visgraat PVC vloer in de eetkamer.

8. Onderhoud

Onderhoud is een belangrijke factoor bij het kiezen van een nieuwe vloer. Zowel een laminaat vloer als een PVC vloer zijn heel eenvoudig in onderhoud. Vuil kan je eenvoudig stofzuigen, en vlekken kan je eenvoudig verwijderen door er met een vochtige doek overheen te gaan. Beide soorten vloeren kan je eenvoudig dweilen.

9. Montage

Een laminaat vloer is een echt doe-het-zelf vloer. Natuurlijk kan je het volledig uitbesteden en door iemand laten leggen, maar in principe is een laminaat vloer leggen vrij eenvoudig, wat je dus zelf ook heel goed kunt doen. Als het gaat over de montage van een PVC visgraat vloer, is er een groot verschil tussen plak PVC en klik PVC. Een plak PVC vloer bestaat uit dunne stroken, die op een egale ondergrond gelijmd worden. Heb je geen egale ondergrond, dan moet de ondergrond eerst gelegaliseerd worden. Het is aan te raden om dit door een professional te laten doen. Ook het lijmen van PVC op de ondergrond is een veel minder makkelijke klus, vergeleken met het leggen van laminaat.

Het leggen van klik PVC is vergelijkbaar met het leggen van een laminaat vloer. Naast het feit dat je eerst een ondervloer moet leggen, kan je de de planken van een klik PVC vloer aan elkaar klikken. Tóch is het leggen van een klik PVC vloer iets lastiger dan een laminaat vloer. Dit heeft te maken met het gewicht van de PVC planken, die iets zwaarder zijn dan een laminaat vloer.

Onbehandeld visgraat laminaat vloer

Onbehandeld visgraat laminaat vloer

10. Prijs

Natuurlijk wil je ook weten wat het verschil is de prijs. Er zijn grote verschillen in kwaliteit, zowel voor PVC als laminaat. Daar moet je dus goed opletten. Maar over het algemeen is een PVC vloer duurder dan een laminaat vloer. Daarnaast moet je bij plak PVC ook rekening houden met extra kosten voor het egaliseren van de ondergrond. Bij een laminaat vloer kan je eenvoudig kosten besparen, door het zelf te leggen.

Voor een laminaat vloer, inclusief leggen, moet je rekening houden met een prijs tussen 20 – 50 euro per vierkante meter. Voor het leggen van een PVC vloer, inclusief montage, moet je rekening houden met een prijs tussen 30 – 60 euro. Deze prijs is exclusief het egaliseren van de ondergrond. Voor het egaliseren van de ondergrond moet je rekening houden met een prijs tussen 5 – 10 euro per vierkante meter.

Bekijk ook:
Waarom een pvc vloer een goed idee is
PVC vloer vs vinyl vloer
PVC vloer in de badkamer
Marmoleum vloeren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam