Badkamer inspiratie, Industrieel interieur, Interieur ideeën, Keuken inspiratie, Kinderkamer inspiratie, Klassiek interieur, Landelijk interieur, Modern interieur, Rustiek interieur, Scandinavisch interieur, Slaapkamer inspiratie, Woonaccessoires, Woonkamer inspiratie

Plafondlampen


Vroeger besteedde men weinig aandacht aan plafondlampen. In bijna elke huiskamer zag je de klassieke luchters. Ze bestonden uit een aantal armen met daarop lampenkapjes. Iedereen herinnert zich nog de bloemetjesmotieven of de varkensblaas-vellen waardoor het licht moest komen. In de wat chiquere milieus zag je ook wel de kristallen luchter: de overdaad van belletjes en glitter. Veel variatie was er toen niet. Jarenlang zijn deze dingen meegegaan, bijna van de ene generatie op de andere.

a2c7422daffaf1aab37bb4c3c2913656

bd644e2dd85a30522052e0d852443dcc

Gelukkig zijn deze tijden voorbij . Dit is mijn bescheiden mening. Tegenwoordig gaan we meer en meer naar zachte kleuren, moderne designs en warm diffuus licht.

e7e80491c2bf55798bf3d52b353dc45d

Onder de plafondlampen heb je lampen die volledig tegen het plafond zijn aangebracht: de zogenaamde plafonnières. Ze worden vooral gebruikt voor kleine kamers zoals badkamer, toilet of bergplaats. Meestal zijn ze rond of vierkant en bieden ze weinig keuze. Maar ze doen wat ze moeten doen: ze zijn één centrale lichtbron die de ruimte goed verlicht. Daarnaast heb je de hangende plafondlampen waarin je veel meer keuze hebt. Vooral de koepellampen doen het goed. Ze brengen gericht licht in de huiskamer. Je hangt ze boven de hobbytafel, de salontafel of bijvoorbeeld boven het keukeneiland. Leuk is ook om er twee of drie op één lijn te hangen. Om grotere oppervlaktes te verlichten, kan je kiezen voor grotere modellen. Hier is heel wat variatie en keuze te over. Ontwerpers gebruiken allerhande constructies en vormgeving. We gaan terug naar zachte kleuren, naar natuurlijke materialen zoals hout en kurk. Designers leven zich uit van strakke modellen tot hele ingewikkelde constructies met draden en buizen en takken en noem maar op.

werkplek21

Plafondlampen zijn tegenwoordig veel meer dan centrale verlichting. Ze worden vaak gecombineerd met vloerlampen en muurlampen. Ze maken deel uit van de inrichting, de sfeer en de uitstraling van je woning. De keuze is groot. Modern of klassieker? Groot of klein? Waar komt ze te hangen? Het zijn allemaal vragen die een mens zich stelt vooraleer op zoek te gaan. Belangrijk is je hart te volgen en te gaan voor een lamp waar je je goed bij voelt. Onze woonomgeving is de omgeving waar we na een drukke werkdag tot rust komen. Hier speelt verlichting een heel belangrijke rol. Eigenlijk is de keuze van je licht even belangrijk als de keuze van je huis zelf!

Zuiver-setting-2015-03-15-30-56

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam