Huis inrichting

Ouderen en trappen, gaat dat wel samen?


Als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, blijf je vaak voor de rest van je leven in diezelfde woning wonen. Helemaal prima natuurlijk, maar als je bijvoorbeeld een woning hebt met meerdere verdiepingen, en dus te maken hebt met trappen, dan zou dat wel voor problemen kunnen zorgen. Voor sommige ouderen is traplopen een manier van beweging, maar als je niet heel mobiel meer bent, dan gaat dat uiteraard niet lukken. Er zijn een aantal dingen die je kunt overwegen. Je zou kunnen verhuizen naar een woning zonder trappen. Je zou ook kunnen besluiten om een trap geschikt te maken voor ouderen. Vandaag willen we laten zien hoe je dat kunt doen.

Trapleuning

Een trap moet sowieso altijd voorzien zijn van een trapleuning. Dit geldt voor een normale woning, maar dat geldt helemaal voor een woning waar ouderen in wonen. Heb je te maken met een open trap, zorg dan ervoor dat je aan beide kanten trapleuning hebt. Wat ook een idee is, is om de trap extra te beveiligen met veiligheidsnetten.

Slipvaste trapbekleding

Trappen kunnen gevaarlijk glad zijn. Allereerst is het belangrijk dat je zelf de nodige maatregelen neemt. Loop bijvoorbeeld nooit o sokken of met gladde schoenen en slippers, vooral niet op een gladde trap. Daarnaast is het verstandig om de trap slipvast te maken. Je kunt denken aan stroeve lak, maar vloerbedekking zou nog veiliger zijn.

Traplift

Het ultieme idee om het traplopen makkelijker te maken voor ouderen, is natuurlijk een traplift. Met een traplift hoeven ouderen enkel in het stoeltje te zitten, en binnen enkele tientallen seconden zijn ze boven of beneden. Trapliften zijn al verkrijgbaar voor minder dan €2000,- voor een rechte trap. Heb je een trap met een bocht erin, dan moet je denken aan een prijs tussen €3000 en €4000,-.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam