Tuininspiratie

Op welke manieren kun je een Mexicaanse tuinhaard gebruiken?


Heb jij al eens een Mexicaanse tuinhaard gezien? Deze tuinhaard is een ware eyecatcher in elke tuin, en niet alleen vanwege de prachtige vormgeving. Een Mexicaanse tuinhaard wordt ook wel een Chimenea genoemd. Een chimenea is een vrijstaande haard en heeft een bolvormig lichaam met een verticale schoorsteen. Chimenea is een Spaans woord en is afgeleid van het Franse woord chimenée en dat betekent schoorsteen.

Mexicaanse tuinhaard

Een klein stukje geschiedenis over de Mexicaanse haard

De Maya’s gebruikten van oudsher haarden als verwarming, maar ook om er in te koken. Een haard stond bij het open raam of in het midden van de hut. Boven de haard was er dan een opening om de rook te laten ontsnappen. De vrouwen bakten in de haard tortilla’s. Met de komst van modernere huizen werd de chimenea vooral in de achtertuin gebruikt en dan met name voor een stukje gezelligheid.

De oorspronkelijke chimenea’s, maar ook de chimenea’s van vandaag de dag worden gemaakt van een topkwaliteit klei. Deze natuurklei komt uit de bodem van het Tarasca plateau dat zich op ruim 1500 meter boven de zeespiegel bevindt. De verschillende soorten klei uit de bodem van dit plateau wordt gemixt, uitgerold en daarna in mallen gedrukt. De mallen worden aan elkaar bevestigd waarna het gedroogd kan worden. Als de mallen eraf zijn gehaald kan de vuurhaard verder worden gedroogd in de oven op 850 graden.

Mexicaanse tuinhaard

Duurzaam en van zeer hoge kwaliteit

Daarna worden deze vuurhaarden beschilderd met een grove doek. Ook dit gebeurde en gebeurt nog steed volledig met de hand. Dit stukje vakmanschap zie je nog steeds terug in de Mexicaanse vuurhaarden en dan met name in de uitstraling en de kwaliteit van het product.

Door de bewerking zoals hierboven beschreven is de klei duurzaam, maar ook hittebestendig. Het model, maar ook de goed geïsoleerde wanden zorgt ervoor dat de vuurhaard lang warmte afgeeft en daardoor bespaar je hout omdat je minder hoeft te stoken. En het gevolg daarvan is weer dat het duurzamer is en beter voor het milieu.

De verschillende soorten Mexicaanse vuurhaarden

Er zijn diverse soorten Mexicaanse vuurhaarden verkrijgbaar, kijk hier eens voor wat inspiratie. De originele aardewerken haarden hebben een hoogte van 105 cm en zijn verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren; rood, geel, bruin en grijs. De grote variant is 115 cm en is verkrijgbaar in deze zelfde 4 verschillende kleuren. Er is ook een Sol-y-Yo chimenea verkrijgbaar met een afbeelding van een zon op de haard. Deze is verkrijgbaar in het geel en in het rood. Daarnaast is er ook een barbecue-variant verkrijgbaar. Ook deze is verkrijgbaar in de 4 verschillende kleuren.

Mexicaanse vuurhaard tuin

De mogelijkheden van een Mexicaanse haard

De Mexicaanse vuurhaard is een zeer multifunctioneel product. Het zorgt er in de eerste plaats voor dat het een schitterende eyecatcher is in elke tuin. Doordat de haard in verschillende kleuren en varianten verkrijgbaar is, is er altijd wel een bij die perfect in jouw tuin past. In de tweede plaats creëer je met de vuurhaard een gezellige sfeer. Het vuur in de haard straalt warmte en licht uit en zo kun jij op mooie avond lang genieten van de warmte die uit de haard komt.

Optioneel is een grillrooster verkrijgbaar. Deze grillrooster kun je in de haard plaatsen. Hierop kun je een lekker stuk vis of vlees grillen. Met de speciaal barbecue vuurhaard creëer je nog meer ruimte om vlees, vis of groente te grillen, omdat er ook op de schoorsteen gegrild kan worden. Zo kun je met al je familieleden en vrienden van een heerlijke avond onder het genot van een hapje, drankje, warmte en licht!

Mexicaanse tuinhaard met grilrooster

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam