Interieur ideeën

Kledingkast organiseren


Een kledingkast organiseren klinkt makkelijk, maar we weten allemaal dat het een uitdaging is om de kledingkast georganiseerd te houden. Herken jij ook dit probleem, en ben je op zoek naar manieren om hiermee om te gaan? Lees dan snel verder, want wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je niet alleen je kledingkast kunt organiseren en georganiseerd kunt houden – het is ook nog eens leuk om te doen. Succes!

kledingkast organiseren

Kledingkasten, of het nu gaat om een kleine kledingkast of juist een grote kledingkast die van muur tot muur, en van vloer tot het plafond lopen,  zijn meubels waar mensen een haat-liefdeverhouding mee hebben. Aan de ene kant kan je jouw favoriete outfits in opbergen, maar aan de andere kant vind je vaak ook heel veel kledingstukken die je nooit draait, en alleen maar stof verzameld in je kledingkast. Hierdoor heb je ook minder ruimte over voor kledingstukken die je wel graag draagt, en wordt het met de week moeilijker om die ene broek, trui of jurk te vinden, die je op dat moment wilt dragen.

Nu het weer kouder wordt en we het grootste deel van onze tijd thuis blijven doorbrengen, is er geen beter moment om je kledingkast te organiseren voor het nieuwe jaar. Ga met onderstaande tips aan de slag, zodat je kledingkast zo lang mogelijk ook georganiseerd blijft.

kledingkast organiseren

Voordat we beginnen met de tips om je kledingkast te organiseren, is het een goed idee om je kledingkast te heroverwegen. Is je huidige kledingkast goed genoeg voor jou, of kan het de moeite waard zijn om een nieuwe kledingkast te kopen. Er zijn heel veel verschillende soorten kledingkasten verkrijgbaar – van tweedeurs, driedeurs, met schuifdeuren, spiegelkasten, inbouwkasten, noem maar op. En dat is nog maar de buitenkant. De inrichting is op z’n minst net zo belangrijk als de buitenkant. Sterker zelfs, de inrichting bepaalt hoe jij jouw kledingkast kunt organiseren. Dus om te beginnen is de eerste vraag die je jezelf moet stellen, wat voor soort opslagruimte je voornamelijk nodig hebt? Hangruimte voor kleding, planken voor schoenen, lades voor ondergoed en t-shirts,  vakken voor accessoires, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Heb je de juiste kledingkast in huis? Ga dan snel verder met de tips om je kledingkast te organiseren.

1. Kledingkast opruimen

Door te beginnen met het opruimen van je kledingkast, voorkom dat je je vastklampt aan kleding die we niet langer willen of nodig hebben, en bespaar je waardevolle ruimte in je kledingkast. Het kan moeilijk zijn om kleding los te laten die ons op een dag misschien weer past of die ons destijds veel heeft gekost. Als je een item de afgelopen langer dan jaar hebt gedragen, is de kans groot dat je het ook niet meer zult dragen in de toekomst. Zoals Marie Kondo zegt: als het geen vreugde opwekt, bedank het dan en laat het gaan. Dit betekent niet dat je het moet weggooien – een beter idee is om het te verkopen of weg te geven.

Begin door alles uit je kledingkast te halen, en alles op een grote stapel te plaatsen, zodat je het ware volume en de omvang van alles wat je bezit kunt zien. Dit kan in het begin een beetje ontmoedigend zijn, maar als je veel tijd nodig hebt, kies dan een categorie kleding om door te sorteren en verdeel in plaats daarvan je kledingkast in hapklare brokken.

2. Kleding opvouwen en opbergen in een laden

De befaamde Japanse opruimgoeroe raad aan om zoveel mogelijk kleding op te vouwen, en in plaats van alle kledingstukken te stapelen, geeft ze aan dat het veel beter is om alle opgevouwen kleding rechtop in laden op te bergen. Een gouden tip wat ons betreft, omdat je met deze methode een goed overzicht creëert van alle kledingstukken. Je ziet niet alleen alle kledingstukken, zonder je het ook maar iets hoeft aan te raken – je kunt het ook eenvoudig pakken, zonder dat je een rommeltje ervan maakt.

kledingkast organiseren kleding opvouwen in laden

3. Wat voor soort kleding hang je op met hangers?

Bovenstaande tip van Marie Kondo betekent echter niet dat je alles op die manier moet opbergen. Voor sommige kledingstukken is het een beter idee om ze met hangers op te hangen. Vraag jezelf eerst af voordat je naar een hanger grijpt, of het kledingstuk liever opgehangen of opgevouwen zou zijn. Over het algemeen beperkt dit je kledingroede tot jassen, overhemden en blouses en jurken. Begin aan de linkerkant van je kledingkast en werk naar rechts. Gebruik lengte, zwaarte en kleur om je kleding te verdelen. Met deze methode zie je je zwaarste, donkerste en langste items helemaal rechts in je kledingkast.

kledigkast organiseren ophangen hangers

4. Sorteren per categorie en kleur

Vrijwel alle experts van opruimen en organiseren raden aan om je kledingkast te organiseren, door alle kleding te sorteren per categorie. Rokken, broeken, truien, blouses, jeans – organiseer alle stukken per categorie. Het is een oude truc waarmee je het veel gemakkelijker maakt om precies te weten wat je hebt en hoeveel.

Als je alles in aparte categorieën hebt gesorteerd, kun je alle kleding op kleur indelen. De meeste mensen hebben een aanzienlijk aantal T-shirts en overhemden in verschillende kleuren, dus het is veel gemakkelijker om je weg te vinden in de kast als je organisatie qua kleuren overeenkomt. Bovendien ziet je kledingkast er een stuk netter uit als je dit organisatiepatroon volgt. En niet alleen netjes, maar ook nog eens mooi. Door de kleurcodering weet je direct waar je een bepaald kledingstuk moet zoeken.

kledingkast organiseren sorteren op kleur

5. Organiseren voor de seizoenen

Als beperkte kastruimte een probleem is, verspil de ruimte in jouw kledingkast dan niet met kleding die je maandenlang niet zult dragen. Het heeft geen zin ook geen zin om in de winter zomerjurken en winterjassen in de zomer in je kledingkast te hebben. Daarom kan het een goed idee zijn om je kledingkast in ieder geval twee keer per jaar te organiseren, en bepaalde kledingstukken die je voor het betreffende seizoen niet nodig zal hebben, op een andere manier en ergens anders op te bergen.

Bekijk ook:
Kledingkast opruimen? Tips van Marie Kondo!
Hoge kledingkast in de slaapkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam