Woonaccessoires

In 5 stappen kies je de perfecte gordijnen op maat!


Je bent op zoek naar raamdecoratie en hebt interesse in gordijnen, maar wát een opties! Welk type gordijn heeft welke voordelen en is geschikt voor de ruimte die jij in gedachten hebt? In dit artikel loodsen we je door 5 stappen heen die je helpen bij het kiezen van gordijnen.

Stap 1: type ruimte & functie
De eerste stap in het aanschaffen van gordijnen is bepalen welk type ruimte je graag wil voorzien van maatwerk gordijnen. Wanneer je de ramen in de woonkamer wil bekleden met gordijnen, zal je waarschijnlijk een ander stoftype en voering kiezen dan in de slaapkamer. In de woonkamer ga je voor privacy, maar je wil wel dat de kamer lekker licht blijft. Daarnaast is het prettig dat het gordijn isolerend werkt zodat warmte in de winter heerlijk binnen blijft en je in de zomer de warmte buiten houdt. In de slaapkamer willen de meeste mensen de ruimte zo donker mogelijk hebben en gaan dan voor een verduisterende stof.

gordijnen-kiezen

Stap 2: stoftype
Het type ruimte heb je bepaald, fijn! Dat was vast niet zo moeilijk omdat je deze informatie al had bepaald. Nu is het tijd voor de volgende stap: het bepalen van het type stof voor de ruimte. Er zijn drie stoftypes die elk zijn voordelen hebben en die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Bij het bekleden van je raam met gordijnen kies je uit voile gordijnen, inbetween gordijnen en overgordijnen.

Voile gordijnen zijn lekker transparant en ideaal voor in de woonkamer wanneer je wat meer privacy wil, maar nog wel genoeg licht de kamer wil binnenlaten. Inbetweens hebben een dikkere stof dan voile gordijnen en bieden optimale privacy en ideaal als binnenzonwering. Er is zeker nog een mate van transparantie waardoor de ruimte voldoende licht blijft.

Overgordijnen kies je wanneer je perfecte privacy wil of een ruimte wil verduisteren. Vaak worden overgordijnen geplaatst in slaapkamers (met extra voering) en in ruimtes – zoals de woonkamer – waar je ’s avonds voor meer privacy gaat. Een groot voordeel aan overgordijnen is dat ze een isolerende en geluiddempende werking hebben.

Stap 3: voering
Het kiezen van de voering is een optionele stap en zal bijvoorbeeld minder interessant zijn bij voile gordijnen waar je voor transparantie gaat. Overgordijnen worden vaak gevoerd voor extra isolatie of verduistering. Verduisterende gordijnen zijn ideaal voor de slaapkamer om je nachtrust te bevorderen. Je kunt bij elk stoftype kiezen voor een semi-transparante of verduisterende voering.

Stap 4: over smaak valt niet te twisten
Daarna is het een smaakkwestie en laat je je smaak de weg leiden. Bij Veneta.com kun je bijvoorbeeld gratis kleurstalen aanvragen om de perfecte kleur te kiezen die past bij je interieur. Bedenk ook in welke plooi je het gordijn wilt laten vallen. Ga je voor een enkele plooi, dubbele plooi of een waveplooi? Een enkele plooi past bij een strakke uitstraling, met een dubbele plooi ga je voor een rijke/volle uitstraling en een waveplooi creëert een moderne uitstraling.

Stap 5: aantal delen
Yes! We zijn er bijna, je moet nog één keuze maken. Wil je je gordijnen in één of twee delen geleverd krijgen? Wanneer je kiest voor gordijnen in één deel, maak je een keuze of ze links of rechts moeten hangen. Kies je voor gordijnen die in twee delen geleverd worden, dan kun je een deel links en een deel rechts van het raam hangen.

Zo, wat een keuzes! We hopen dat dit artikel je beter helpt in het maken van een keuze tussen de verschillende opties die gordijnen bieden. Heb jij ook gordijnen hangen en welke keuzes heb jij gemaakt?

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam