Interieur ideeën

Glas in lood


Wij zijn grote liefhebbers van originele details. Originele details heb je natuurlijk in heel veel verschillende soorten, zoals originele houten balken, originele ornamenten, originele deurposten en raamkozijnen, originele schouwen, noem maar op. Allemaal prachtige details die een woning karakter geven. Vandaag willen we het hebben over een originele detail, waar we heel blij van worden, namelijk glas in lood!

Glas in lood

Wat is glas in lood?

Iedereen weet wat er met glas in lood in een huis bedoeld wordt. Het prachtige karakteristieke glas, die voornamelijk voor ramen en deuren gebruikt worden. Je treft het vaak aan in oude kerken en oudere woningen zoals herenhuizen en jaren ’20 en jaren ’30 woningen. Maar wat het precies is en hoe het is ontstaan, is voor velen eigenlijk niet bekend.

Glas in lood

Glas in lood

Vroeger was het niet mogelijk om grote glazen ramen uit één stuk glas te maken. Hierdoor is glas in lood in het leven geroepen, ramen, die uit verschillende stukken glas in loodlijsten gevat zijn. Glas in lood kan kleurloos zijn, maar er bestaat ook glas in lood, dat gemaakt is met gekleurd glas. Door het zonlicht, dat binnen in huis valt via het glas in lood, ontstaat er een fraai effect binnen in huis. Dit effect zorgt er ook voor dat glas in lood vaak in kunstwerken gebruikt wordt.

Hoe wordt het gemaakt

Het maken van glas in lood is een intensief proces, vooral als je het vergelijkt met de normale ramen die we nu gewend zijn. op basis van een ontworpen patroon, wordt stukken glas gesneden en in H-vormige loodlijsten gevat. Deze worden op punten waar waar zij elkaar kruisen gesoldeerd. Door kit aan te brengen tussen de loodlijsten en het glas, wordt het glas in lood waterdicht gemaakt. Oude originele glas in lood is veelal enkel glas, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om dubbel glas te gebruiken.

Glas in lood

Glas in lood

Wat kost glas in lood

Glas in lood bestaat dus al heel lang, maar het ia natuurlijk nog steeds mogelijk om je woning te voorzien van nieuwe glas in lood. Wat glas in lood kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het soort glas, de randen en motieven, de loodprofielen, wel of geen isolatieglas, wel of geen extra versteviging, noem maar op.

Glas in lood

Glas in lood

Glas in lood

Glas in lood

Glas in lood

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam