DIY

8x Tips om de vloer te dweilen


dweilen tips

Een schoon huis is belangrijk – het voelt niet alleen fijn aan, het is ook beter voor je gezondheid. Terwijl je met vegen en stofzuigen vuil van de vloer verwijdert, zul je uiteindelijk ook moeten dweilen. Door je vloer te dweilen voorkom je namelijk dat vuil zich ophoopt. We raden dan ook aan om de vloer in ruimtes met veel verkeer, zoals de keuken, de eethoek, de badkamer, de woonkamer en de hal, elke dag te stofzuigen, en één keer per week te dweilen. Hoewel dweilen geen rocket science is, doen heel heel mensen het tóch niet op de juiste manier. Wij hebben daarom een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je deze klus eenvoudig en op de correcte manier kunt klaren!

1. Opruimen

Voordat je begint met dweilen, is het belangrijk om het een en ander voor te bereiden. Allereerst is het belangrijk om alles op te ruimen. Verwijder zoveel mogelijk van de vloer, zoals kleding en speelgoed. Verplaats bij voorkeur ook meubels, zodat je elke plek op de vloer kunt bereiken met de dweil. Plaats bijvoorbeeld de eetkamerstoelen tijdelijk op de eettafel, zodat je geen belemmeringen hebt onder de eettafel tijdens het dweilen.

2. Veeg de vloer voordat je gaat dweilen

Deze stap klinkt logisch, maar er zijn genoeg mensen die de fout maken door de vloer niet eerst schoon te vegen of te stofzuigen, en direct beginnen met dweilen. Als je het niet doet, dan zal je al het vuil alle kanten van de kamer opduwen. En stof en vuil op de vloer kunnen krassen op de vloer veroorzaken. Sla deze stap daarom nooit over.

3. Gebruik koud water

De meest gemaakte fout bij het dweilen van de vloer is het gebruik van warm water. Warm water verdampt stukken sneller, waardoor de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer blijven. Dit klinkt onschuldig, maar de zeepresten kunnen ervoor zorgen dat er strepen op de vloer komen. Het gaat bovendien plakken op de vloer. Gebruik daarom altijd koud water met een beetje reiniger.

4. Gebruik het juiste schoonmaakmiddel

Mensen zijn erg creatief als het gaat om het gebruik van het schoonmaakmiddel bij het dweilen. Er wordt van alles en nog wat gebruik, zelfs chloor en bleekmiddel. Chloor gebruik je voor het schoonmaken van bijvoorbeeld het toilet, omdat het ontsmet, maar het maakt niet schoon. Voor het dweilen van de vloer kan je bijvoorbeeld een allesreiniger gebruiken. Heb je dat niet in huis? Dan is een sopje of een scheutje witte azijn ook gewoon een goed alternatief.

Wat ook belangrijk is, is om niet teveel schoonmaakmiddel te gebruiken. In schoonmaakmiddel zit vet, en het gebruik van teveel schoonmaakmiddel kan een doffe waas veroorzaken op de vloer. Twee eetlepels in een emmer water is ruim voldoende.

5. Dweilen in delen

Door de vloer in kleine gedeeltes te dweilen, zorg je ervoor dat het beter en grondiger wordt gereinigd. Het is niet alleen makkelijker te onthouden welke gedeeltes je al hebt gedweild – het dweilen gebeurt ook met meer concentratie en aandacht. Deel de vloer in een ruimte dus in verschillende delen. Begin in een hoek en werk de gedeeltes achter elkaar af. Beweeg achteruit, zodat je altijd op een niet-gedweild gebied staat tijdens het dweilen.

Wanneer je harde of plakkerige plekken tegenkomt, wrijf dan snel heen en weer over de plek en oefen neerwaartse druk uit om het vuil te verwijderen. Voor moeilijk bereikbare hoeken en randen moet je mogelijk hurken en de vloer schrobben met een spons of doekje.

6. Dweil uitwringen en omspelen

Een andere tip om te onthouden is om je dweil uit te wringen wanneer je een gedeelte hebt voltooid. Zorg ervoor dat je je dweil over de emmer uitwringt. Vervolgens dweil je gedeelte met de uitgewrongen dweil. Het is ook absoluut noodzakelijk om de dweil uit te spoelen, zodat je geen vuil op andere delen van de vloer verspreidt. Als de vloer heel vies is, kan het een goed idee zijn om de dweil meerdere keren om te spoelen.

dweil uitwringen

7. Emmer water vervangen

Als de vloer heel vies is, zul je dat na een tijdje terugzien in de emmer met water. Als het troebel is, is het tijd om het water te vervangen. Gooi het water in het toilet – je zult zien dat er een laagje zand en vuil achterblijft in de emmer. Spoel dit goed om, en vul de emmer opnieuw met water en schoonmaakmiddel. Op deze manier kan je verder gaan totdat de hele vloer schoon is.

8. Drogen

Als je klaar bent met het dweilen van de vloer, zet dan een raam of een deur open om de vloer te laten drogen. Veel mensen maken de fout om de vloer zelf te drogen met een doekje. De enige keer dat je de vloer moet handmatig drogen, is wanneer er strepen zichtbaar zijn. Als de vloer helemaal schoon is en er geen strepen zijn, laat de lucht de vloer dan drogen.

Vervolgens kan je beginnen met het verplaatsen van de meubels naar waar het hoort. Het is belangrijk om de natte dweil ook op te hangen als je klaar bent. Als je de dweil in de emmer laat, zal het gaan stinken omdat er vuil aan zit. Vergeet niet om altijd het water in het toilet te dumpen en niet in de gootsteen waar je jouw eten klaarmaakt.

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten dweilen. In principe werken ze allemaal goed. Echter zijn er ook dweilen verkrijgbaar die het gemakkelijker maken om de dweil uit te wringen, de drogen of bijvoorbeeld in de wasmachine te wassen.

goede dweil

Deze tips zijn toepasbaar voor verschillende soorten harde vloeren. Denk aan de laminaat vloer, PVC vloer, tegels, vinyl en gietvloer. Ook een houten vloer kan op dezelfde manier worden gedweild. Belangrijk is wel dat je een niet te vochtige dweil gebruikt, omdat het de houten vloer kan beschadigen.

Bekijk ook:
Oven schoonmaken doe je zo!
7 methodes om tuintegels schoon te maken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam