Huis inrichting

Dit appartement van 60m2 is een combinatie van kantoor en woonruimte


Thuiswerken was al een echte trend, maar het afgelopen jaar zijn er nog veel meer thuiswerkers bijgekomen. Hoe tof zou het zijn als je een kantoor aan huis hebt? Niet zomaar een thuiswerkplek, maar een echt kantoor aan. huis! Vandaag gaan we binnenkijken in zo’n woning!

Dit appartement van 60m2 is een combinatie van kantoor en woonruimte

Studio Wills + Architects heeft een appartement in Serangoon in Singapore opnieuw ingericht, zodat de architecten hun eigen kantoor én een knus huis voor de oprichter biedt. Met dit project hebben de architecten de INDE.Awards 2019 Living Space-categorie gewonnen, samen met Gaggenau. En wij begrijpen wel waarom!

Elke vorm van huisvesting met hoge dichtheid gaat gepaard met de onvermijdelijke voortdurende onderhandeling over gedeelde ruimtes. In de volkshuisvesting in Singapore was die onderhandeling meer uitgesproken met de aanwezigheid (in grotere en mindere mate door de jaren heen) van gemeenschappelijke buitengangen die toegang bieden tot eenheden in de zogenaamde ‘slab block’-typologie en die ook dienen als gemeenschappelijke ruimtes. Maar door het veranderende gedrag van bewoners in de loop van de tijd heeft het raakvlak tussen wooneenheden en de gangen waarmee ze worden geconfronteerd nieuwe definities aangenomen.

Dit appartement van 60m2 is een combinatie van kantoor en woonruimte

Dit appartement van 60m2 is een combinatie van kantoor en woonruimte

Verlangen naar privacy in huis

De gangen die de flats van de Housing and Development Board (HDB) bedienen, legt de Singaporese architect William Ng uit, “waren oorspronkelijk bedoeld als ruimtes voor sociale interactie.” De zogenaamde ‘gangeenheden’ van lange plaatblokken waren gebruikelijk van de jaren zestig tot en met de jaren tachtig. ‘In de loop van de tijd’, zegt Ng, ‘Het is echter waargenomen dat bij veel units de gordijnen permanent dicht waren als gevolg van veranderende gedragspatronen en het toegenomen verlangen naar privacy.’

‘Gangeenheden vormen een substantieel deel van de bestaande woningvoorraad en het is dus nodig om manieren te onderzoeken om ze opnieuw te gebruiken, zodat ze relevant blijven voor de behoeften van mensen vandaag en in de toekomst’, zegt hij. Er is zeker ruimte voor innovatie, zoals geïllustreerd door Ng en zijn bureau STUDIO WILLS + Architects met Project #13.

openingstijden deur kantoor

Huis en kantoor

Project #13 is de renovatie van een HDB-gangeenheid uit 1988 die de interface tussen de flat en de gang opnieuw wil onderzoeken en een gevoel van ruimte binnenin wil creëren. Maar naast deze doelen heeft het ook een toekomstbestendige agenda in gedachten. Het is ontworpen als een manier om twee programma’s in één appartement te brengen, namelijk een huis en een kantoor – en een kader te creëren om het aanpassingsvermogen van het appartement op lange termijn mogelijk te maken.

combinatie woonruimte kantoor multiplex mezzanine

De agenda werd ondersteund door het geluk van een verhoogde daklijn boven de flat (die op de bovenste verdieping van een laagbouwblok zit). Dit zorgde voor hoge plafonds en een verbeterde perceptie van ruimte binnen kleine vloeroppervlakken, evenals de plaatsing van verhoogde slaapplatforms – handig gepositioneerd boven ooghoogte en dus gepast privé. Ng en zijn collega Kho Keguang verdeelden de flat in het midden om twee eenheden te creëren, waarvan er een (met een open benadering) als werkruimte dient en de andere (met een cellulair plan) woonruimte biedt.

Ruimte besparende ontwerpoplossingen

De twee units delen één toegangspunt vanuit de gang, dankzij een nieuwe semi-private foyerruimte die fungeert als buffer tussen de meer publieke en private zones binnenin. Toegang met twee sleutels wordt mogelijk gemaakt door de foyer, waarbij elke unit onafhankelijk kan werken – bediend door een eigen deur. Elke unit meet 30 vierkante meter, terwijl de lobby slechts vier vierkante meter beslaat. Het is compact en de ruimtebesparende ontwerpoplossingen (zoals verborgen opslag en gegroepeerde functies) werden overal toegepast.

In de toekomst zou de flat kunnen functioneren als twee woningen, aangezien aan elke kant een keuken, badkamer en slaapplatform zijn opgenomen. Momenteel doet de woonkamer van de ‘thuis’-unit dienst als ontvangstruimte van het kantoor, de eetzaal biedt onderdak aan vergaderingen en doet de slaapkamer tevens dienst als theehuis.

combinatie woonruimte kantoor maatwerk mezzanine van hout

Licht interieur met multiplex

De bewoners kunnen hun relatie met de gang aanpassen door de mate van openheid of afsluiting te variëren met aluminium lamellen en gordijnen. Materialen zoals epoxyvloeren (gebruikelijk in dergelijke flats) stimuleren een gevoel van assimilatie met de context, terwijl witte afwerkingen daglicht reflecteren en eiken multiplex een warme uitstraling geeft.

Bekijk ook: 10x interieurs met underlayment

maatwerk mulitplex mezzanine

moderne woonkamer warme natuurlijke kleuren

‘We hopen dat deze verkenning van typologie mensen zal aanmoedigen om na te denken over het kopen van een doorverkochte HDB-unit in plaats van direct naar BTO [Built To Order, of nieuwe units] te gaan. Ik hoop dat ze het potentieel zullen ontdekken.’, aldus Kho. Ng voegt eraan toe: ‘En de oudere flats hebben veel meer potentieel. Destijds,in de afgelopen decennia, was de levensstijl niet zo gedefinieerd en waren de zaken een stuk losser. Maar tegenwoordig is alles erg gedefinieerd; een kast wordt bijvoorbeeld 1,5 meter of 1,8 meter bij 600.’

Ng vervolgt: ‘Klanten vertellen ons dat ze 90 procent efficiëntie willen hebben en dat is het dan. Je mag geen gang hebben; je hoeft alleen maar rechtstreeks naar de kamers, vanuit de woonkamer, te vertakken. Dat is de realiteit.’

multiplex wandbekleding toilet

slaapkamer houten bed op maat

Project # 13 demonstreert een haalbaar alternatief met een oudere HDB-woningvoorraad. Hoewel klein van omvang, toont het project het potentieel voor de zinvolle evolutie van een verouderde HDB-typologie.

Bekijk ook:
Inspirerend kantooridee in de woonkamer!
Combinatie van thuiskantoor en loungeplek
Ruim thuiskantoor in Noors appartement

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam