Keuken inspiratie

Een waterkoker voor elk interieur!


Een waterkoker oogt niet alleen mooi op je aanrecht. Het is ook een superhandige vriend als je snakt naar een lekker kopje thee. En wist je dat een waterkoker minder verbruikt dan wanneer je water in een pannetje of fluitketel opwarmt? We geven even een opsomming waarop je moet letten als je een nieuwe waterkoker wil kopen en geven je tips over het design dat bij jouw interieursmaak past.

Waterkoker

Verschillende types waterkokers: voor elk wat wils
Er zijn verschillende soorten waterkokers. Welke bij jou past, hangt natuurlijk af van wat jij precies wilt en waarvoor je hem wil gebruiken. Wil je een waterkoker kopen? Lees dan alvast even de verschillende functies die er zijn.
– Ben je een echte theefanaat? Kies dan een toestel waarbij je de temperatuur kan instellen: 80°C voor groene thee, 100°C voor zwarte thee enzovoort.

– Kies een model met het juiste volume: dat varieert van 0,5 l tot 2 l. Gebruik je de waterkoker enkel om thee of koffie te zetten? Dan volstaat een kleiner model. Als je daarentegen verzot bent op pasta en regelmatig je familie op je Italiaanse kookkunsten wil trakteren, dan is een groter model handiger om het water voor de pasta eerst in de waterkoker op te warmen. Bovendien wachten je gasten dan minder lang op je allernieuwste creazione!

Waterkoker

– Hoe hoger het wattage, hoe sneller je water klaar zal zijn. Een hoog wattage wil niet zeggen dat zo’n toestel meer verbruikt. Het water is sneller warm dus het toestel verbruikt dan ook minder lang stroom.

– Er zijn toestellen met snoer en zonder snoer. Een snoerloze waterkoker kan handig zijn: dan moet je de stekker niet uittrekken om het water in te schenken.

– Ook niet onbelangrijk: check even of het toestel ook gemakkelijk te gebruiken is door linkshandigen. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een draaibare voet. Dan kan je de koker op elke manier die jij het gemakkelijkste vindt in de voet terugplaatsen.

Waterkoker

– Minder handige Harry’s kopen het beste een waterkoker met een dubbele wand. Het water blijft binnenin langer warm én de buitenkant wordt minder warm. Je kunt je dus niet bezeren als je ’s morgens half slapend je kopje thee zet.

– De meeste waterkokers schakelen automatisch uit als het water de gewenste temperatuur heeft bereikt. Dat is niet alleen handig maar ook veilig.

– Sommige modellen zijn uitgerust met een warmhoudfunctie. Met deze functie blijft het water in de kan langer warm. Houd er wel rekening mee dat dit meer verbruikt. Uiteraard bestaan er ook thermosbekers, hierin kun je ook gemakkelijk en zonder meer verbruik je water warm houden.

– We hebben allemaal wel wat beters te doen dan constant te poetsen. Kies daarom een waterkoker met antikalkfunctie. Ze hebben een filter die je gewoon kan afspoelen. Anders moet je de koker vaker ontkalken met azijn of citroensap.

Waterkoker

Design van een waterkoker: retro, industrieel of trendy
De tijd dat keukens alleen maar steriel wit mochten zijn, ligt gelukkig allang achter ons. Misschien is een nieuwe keuken in dat prachtige navyblauw of lichtgroen dat je overal op Pinterest ziet, nog even een verre droom. Maar met accessoires kom je al snel een heel eind. Kies een waterkoker in een mooi kleurtje dat perfect bij de rest van je spullen past. Of ga net voor een contrasterende kleur en tover je gloednieuwe keukentoestel om in een echte eye-catcher.

Ben je meer een fan van vintage? Je bent niet alleen! Je vindt overal prachtige retro keukentoestellen. Van ijskasten tot magnetrons en blenders. En retro waterkokers, natuurlijk! Zoek even de termen waterkoker retro op in een zoekmachine en doe inspiratie op. Koop een model in mint, lichtgeel of lichtblauw en waan je in een van je favoriete fifties sitcoms!

Waterkoker

Ook industriële keukens blijven populair, en niet alleen in restaurantkeukens. Ook hobbykoks kiezen vaak voor rvs (roestvrij staal), bijvoorbeeld voor het werkblad. Rvs is tijdloos, gemakkelijk in onderhoud en oogt mooi in combinatie met een warmer materiaal zoals hout. Wil jij graag keukentoestellen met een stoere, robuuste look? Kies dan voor een waterkoker in rvs.

Slim omspringen met energie: goed gezien! 
De energie voor warm water kost handenvol geld. Ga er slim mee om en bespaar tot 15% op je factuur, zonder dat je het echt voelt. Wist je trouwens dat je beter een waterkoker dan een pan neemt als je niet meer dan een halve liter water nodig hebt? Als je op zoek bent naar een nieuwe waterkoker, koop er dan eentje waarbij het verwarmingselement in de bodem zelf zit (en dus niet los). Dan heb je niet alleen minder last van kalkvorming. Hij is ook energie-efficiënter.

Sommige modellen hebben een lampje dat blijft branden, ook als de waterkoker niet aanstaat. Dat leidt dus tot sluipverbruik. Gemiddeld kost sluipverbruik een gezin zo’n 100 euro per jaar.

Gun je waterkoker een lang leven
Je keuken moet natuurlijk netjes zijn. Dat geldt ook voor je keukentoestellen. Maak ze daarom regelmatig schoon. Da’s hygiënisch en beter voor de portemonnee want je toestellen zullen langer meegaan. Hetzelfde geldt voor je waterkoker, en vooral dan in de strijd tegen kalk.

Je hebt geen dure producten nodig om je waterkoker te ontkalken. Water en gewone keukenazijn zijn ruimschoots voldoende. Vul je waterkoker met water en voeg een scheutje azijn toe. Laat dit mengsel één keer koken. De geur is niet aangenaam maar je maakt wel korte metten met kalkvorming. Om de geur weg te krijgen, is het belangrijk dat je de koker daarna voldoende keren spoelt met zuiver water.
Geen azijn in huis? Gebruik dan citroensap.

Je moet de waterkoker elke maand of om de drie maanden ontkalken. Hoe vaak het nodig is, hangt af van de hardheid van het kraantjeswater bij je thuis. Als je minder regelmatig wil ontkalken, kan je ook gefilterd water gebruiken.

De toekomst: slimme waterkokers

Er zijn al heel wat slimme apparaten op de markt, zoals thermostaten of lichten. Slimme ijskasten die, volgens het principe van het Internet of things, zelf online boodschappen doen wanneer bepaalde producten bijna op zijn, zijn morgen nog niet op de markt. Maar slimme waterkokers zijn er op dit moment wel al. Die zijn via wifi verbonden met een app op je smartphone.
Stel: je wordt wakker, neemt je smartphone en geeft via de app opdracht om alvast water te verwarmen. En jij kan nog even op de sluimerknop drukken. Zalig, toch? Vind je dat nog teveel werk? Dan kan je de waterkoker synchroniseren met je wekker. Tegen wanneer je klaar bent voor het ontbijt, staat het warme water klaar.

En is de waterkoker bijna leeg? Geen probleem: hij stuurt je zelf een berichtje en vraagt je om extra water.

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam