Interieur ideeën

Macrame wandkleed


Macrame wandkleden zijn super leuk voor aan de muur. Maar wat is het eigenlijk? Is het eenvoudig zelf te maken? Of is het tóch beter om er één kant en klaar te kopen? Benieuwd? Lees snel verder!

Macrame wandkleed

Hand geknoopte wandkleden

Macrame is een handwerktechniek, bestaande uit het knopen van draden zodat een patroon ontstaat. De techniek is ontstaan in China. Arabische zeelui ontdekten deze mooie handwerktechniek en namen het mee naar Spanje. Daar vanuit verspreidde het zich door naar de rest van Europa. Met Macrame worden super mooie dingen gemaakt. Denk aan armbanden, schommels, plantenhangers, jurken, noem maar op. En wat ook super leuk is, zijn macrame wandkleden. Prachtige met de hand geknoopte wandkleden, die je als kunst aan de muur kunt ophangen in huis. Dus als je nog op zoek bent naar een leuk en uniek item aan de muur… Go Macrame!

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed kopen

Op internet kan je heel veel verschillende soorten macrame wandkleden kopen. Bekende woonwinkels en merken zoals Xenos, vtwonen, Kwantum en kwantum hebben bijvoorbeeld leuke wandkleden te koop. Maar als je een échte unieke macrame wandkleed aan de muur wilt hangen, dan kan je het beste rondkijken bij Etsy. Op Etsey worden er heel veel macrame wandkleden verkocht die 100% met de hand zijn geknoopt. Je betaalt er over het algemeen wel iets meer voor, maar het scheelt niet super veel.

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Macrame wandkleden zijn verkrijgbaar in verschillende patronen, verschillende formaten, met en zonder kleur, noem maar op. Sommigen zijn klein en bescheiden en worden aan de muur opgehangen tussen de fotolijsten en posters, maar er zijn ook super grote XL macrame wandkleden, die een super leuk alternatief zijn voor bijvoorbeeld een grote schilderij. Hieronder zie je een aantal super leuke voorbeelden van grote XL wandkleden die aan de muur boven het bed in de slaapkamer zijn opgehangen. Ze vormen een echte eyecatcher in het interieur.

DIY Macrame wandkleed maken

Als je geïnteresseerd bent in macrame, dan zou je deze handwerktechniek ook zelf kunnen leren. Als je het eenmaal onder de knie hebt, dan zou je gewoon zelf je eigen macrame wandkleden, plantenhangers en schommels kunnen maken. In onderstaande video tutorial laten Machteld en Eriënne hoe je een vrij eenvoudige DIY Macrame wandkleed zelf kunt maken.

Wat heb je nodig?

  • Tak;
  • – Bol/klos wol of katoen;
  • Schaar.

Stap 1 – Bepaalde de lengte
Bepaald de lengte van de Macrame wandkleed. Pak de gewenste lengte twee keer, en hoe vaker je de touwtjes naast elkaar plaatst, hoe voller de wandkleed wordt.

Stap 2 – Vastmaken aan de stok
Maak de verschillende touwtjes aan de stok vast door middel van lussen. Dit herhaal je tot alle touwtjes aan de stok zijn vastgemaakt.

Stap 3 – Knooptechniek 1
Knooptechniek 1:
Maak groepjes van twee draden. Je zult daarom zien dat het handig is om met een even aantal touwtjes te werken. Pak de middelste groep met vier touwen. Je pakt drie touwtjes, terwijl je één apart houdt. Daar leg je en lus in door de ene touw achter de andere drie te halen. Trek het vervolgens strak aan. Dit herhaal je een paar keer. En herhaal dit ook met alle groepjes.

Stap 4 – Knooptechniek 2
Pak de meest rechtse twee knopen, de rest leg je apart. Leg de middelste uit. Aan beide kanten leg je dus een lange sliert aan de zijkant. Daarmee maak je de twee knopen tot één knoop. Dit blijf je herhalen zolang je wilt. Er zijn nu dus drie groepen overgebleven, die je aan elkaar gaat verbinden. Dit kan je gewoon doen met een gewone huis-tuin-en-keuken knoop. Dat doe je twee keer.

Stap 5 – Knooptechniek 3
In deze laatste stap worden de uiteindes gevlochten. Om de macrame wandkleed netjes af te werken, kan je de onderkant netjes afknippen.

Stap 6 – hanger maken
Maak van hetzelfde touw een hanger, waarmee je de macrame wandkleed aan de muur kunt hangen.

Zoals je kan zien, hoeft het niet heel lastig te zijn om een eigen DIY macrame wandkleed te maken. Natuurlijk is dit wel een hele kleine wandkleed. Hoe groter en complexer de macarame wandkleed, hoe moeilijker het is. Hieronder vind je nog meer inspiratie voorbeelden van macrame wandkleden.

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Macrame wandkleed

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected by WP Anti Spam